Openbaar Ministerie

Transacties in vastgoedfraudeonderzoek Klimop

15 september 2011 - Functioneel Parket


* Universum vennootschappen: EUR 1,2 miljoen boete;
* twee verdachte vennootschappen en twee natuurlijke personen schikken met Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) en Philips Pensioenfonds voor ruim EUR 15 miljoen;

In het vastgoed fraudeonderzoek Klimop verdenkt het Functioneel Parket een groot aantal verdachten van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Het OM kiest ervoor om een groep verdachten, waaronder de hoofdverdachten te dagvaarden. Hiermee is bereikt dat de zaak in volle openbaarheid voor de rechter wordt behandeld. De zaken van een aantal andere verdachten worden met een transactie afgedaan. Daarmee wordt een passende, evenwichtige en doelmatige afdoening bereikt van deze omvangrijke strafzaak.

Met twee vennootschappen, te weten Universum Holding BV en Universum Beheer BV, zijn boetes van in totaal EUR 1,2 miljoen overeengekomen. Beide vennootschappen betalen ieder EUR 600.000.

De genoemde rechtspersonen werden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Zij zouden voordeel hebben genoten bij transacties in de projecten Eurocenter en Ceylonstaete waarbij valse facturen, overeenkomsten en kostenbegrotingen werden opgesteld.

De transacties tussen het OM en de rechtspersonen zijn mede met het oog op de belangen van Rabo Vastgoedgroep en Philips Pensioenfonds tot stand gekomen. Een voorwaarde voor deze transacties was dat de vennootschappen en hun aandeelhouders tot een regeling met de benadeelde partijen zouden komen, waarin het in de strafzaak berekende wederrechtelijk verkregen voordeel in ieder geval volledig zou zijn verwerkt. Omdat het genoten voordeel rechtstreeks naar de benadeelde partijen vloeit, stelt het OM geen ontnemingsvordering in.

Rabo Vastgoedgroep en Philips Pensioenfonds zijn met de genoemde vennootschappen en met de heren F. en F. (de aandeelhouders van Universum Holding en Universum Beheer BV) tot een regeling gekomen. De totale omvang van de getroffen regelingen overschrijdt de EUR 15 miljoen. De beslagen die door het Bureau Ontnemingswetgeving OM zijn gelegd zullen ten behoeve van deze regeling worden aangewend.

De transacties met de genoemde vennootschappen staan los van de lopende strafzaken tegen de heren F. en F. in persoon. Deze gaan onverminderd voort. Het requisitoir in deze zaken zal naar verwachting eind september 2011 worden uitgesproken.