CDA


Omtzigt: pensioenakkoord van groot belang
donderdag 15 september 2011

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp over de stand van zaken rond een nieuw pensioenakkoord. Kamp heeft deze week nieuwe afspraken over de pensioenen gemaakt met de sociale partners. De twee grootste bonden blijven tegen. Eerder deze week was het de bonden zelf niet gelukt om eruit te komen. Kamp heeft echter een aantal toezeggingen gedaan, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan. CDA woordvoerder Pieter Omtzigt vindt dat we deze mogelijkheden aan moeten grijpen.

Omtzigt sprak zijn bewondering uit voor de hoofdrolspelers in dit enorm lastige dossier: âSommigen vinden dat de hervorming moeizaam tot stand komt. Dat klopt. Maar als CDA vinden we het draagvlak belangrijk, dus we zijn blij dat de sociale partners hun verantwoordelijkheid willen nemen.â Volgens Omtzigt moet het pensioenstelsel bestendig worden gemaakt tegen klappen op de beurs, tegen schokken in de levensverwachting en tegen inflatieschokken. Al deze drie schokken doen zich nu voor.

Als absolute voorwaarde bij de uitwerking van het nieuwe stelsel pleit Omtzigt voor âeen prudent toezichtâ langs drie lijnen. Hij vindt het ten eerste heel belangrijk dat de solidariteit tussen de generaties goed wordt geregeld. Dat betekent dat er een nieuw financieel toetsingskader moet komen, waarmeer rekeningen niet op het bord van een ongeboren generatie kunnen worden geschoven. Ten tweede stelt hij voor om de bufferopbouw van pensioenfondsen een verplichtend karakter te geven. Ten derde dient de minister maatregelen te nemen om te voorkomen dat pensioenfondsen bij grote problemen onverantwoorde risicoâs nemen.

Omtzigt vroeg ook aandacht voor het opnemen van oude rechten in het nieuwe stelsel. Nu de sociale partners overeenstemming hebben bereikt, zou het CDA graag zien dat zowel ouderen, van wie het pensioen als is ingegaan, als jongeren, die premiebetalers zijn, betrokken worden bij de beslissingen op dit gebied. Tot slot deed hij een oproep om het stelsel vooral eenvoudig en uitvoerbaar te houden.