Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Datum: donderdag 15 september 2011
Tijd: 11.00 - 12.00 uur
Plaats: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4
2514 ED Den Haag

Beëdiging Minister en Staatssecretaris van Vrede

"Nederland is toe aan een Minister van Vrede die het beleid van de collega's in het kabinet Rutte kan toetsen op vrede." Dat zegt de Nederlandse vredesorganisatie IKV Pax Christi aan de vooravond van de jaarlijkse Vredesweek. Om deze bewering kracht bij te zetten is er een Ministerie van Vrede opgericht en zijn er bewindslieden aangezocht.

De beëdiging van de Minister van Vrede en de Staatssecretaris van Vrede vindt plaats in de Kloosterkerk te Den Haag en wordt gedaan door Josephine van Oosterzee (13 jaar). Omdat de minister een bekende Nederlander maakt IKV Pax Christi de identiteit pas op de dag van de beëdiging bekend.

Behalve de minister komt er ook een staatssecretaris die zich meer met de praktijk van vrede en veiligheid in de wereld bezighoudt. Het oplaten van vredesballonnen aan het einde van de ceremonie is tevens het startschot voor de Vredesweek (17 t/m 25 september).

Met de beëdiging van twee bewindslieden, de instelling van een ministerie en twaalf lokale ambassades, wil IKV Pax Christi de Nederlandse politiek erop wijzen dat ook van overheidswege meer gedaan moet worden om vrede en veiligheid in de wereld te bevorderen. Het Ministerie van Vrede fungeert als een bijzonder ministerie die zich in haar eigen werkzaamheden vooral richt op het bevorderen van de democratische ruimte voor maatschappelijke organisaties in (post)conflictgebieden. Verder is een belangrijke taak om de bestaande ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, plus alle overige ministeries te bevragen over de effecten van hun maatregelen op vrede en veiligheid van burgers in Nederland en daarbuiten.

Presentator Jacobine Geel zal de bijeenkomst leiden. Overige sprekers zijn Abrahim Miro van het Jasmijnplein (Syrische diaspora) en Freek Landmeter, directeur IKV Pax Christi. Het Ministerie van Vrede wordt mede mogelijk gemaakt door het Veteranen Fonds.