Gemeente Barneveld


Opening van het eerste aardgastankstation in Barneveld

De gemeente Barneveld en CNG Net openen op 15 september 2011 het eerste aardgastankstation van de gemeente Barneveld. Dat gebeurt door wethouder P.J.T. van Daalen bij tankstation Argos aan de Scherpenzeelseweg in Barneveld (nabij de op- en afrit van de A30).

Het aardgastankstation in Barneveld is het tweede openbare CNG Net aardgastankstation in de provincie Gelderland dat op dit moment in totaal negen aardgastankstations telt. De ligging bij de A30, de rijksweg tussen de A1 en de A12, zorgt voor een goede bereikbaarheid van het aardgastankstation voor bedrijven in en om Barneveld en voor passanten.

Voordelen van rijden op aardgas
Rijden op aardgas biedt veel voordelen. In de eerste plaats omdat het beter is voor onze leefomgeving. Aardgas stoot 20% minder koolstofdioxide (CO2) uit dan benzine en 95% minder stikstofoxide (NOx) dan diesel. Ook andere schadelijke stoffen zoals roet, fijn stof en kankerverwekkende stoffen blijven achterwege bij aardgasvoertuigen. Daarnaast is rijden op aardgas voordelig.
Het tanken van aardgas gaat net zo snel als benzine of diesel en het is schoon en veilig. Aardgas is een schoon en droog gas. Door het gesloten systeem kan geen gas worden `gemorst'.

Overgang naar groen gas
Binnenkort maakt CNG Net de overgang naar groen gas. Op bestaande aardgastankstations kan zonder aanpassingen groen gas worden getankt. Groen gas ontstaat bij de vergisting van groen- en snoeiafval, slib en mest en wordt direct in het aardgasnetwerk geïnjecteerd. Het groen gas is nagenoeg CO2-neutraal. Het wordt niet zonder reden gezien als de meest duurzame brandstof voor de komende jaren.

Regio FoodValley
De gemeenten van de Regio FoodValley hebben in het Regionale Samenwerkings Programma 2008-2011 afspraken gemaakt om mee te werken aan de realisering van een (regionaal) dekkend netwerk van aardgastankstations. Dit regionale netwerk wordt onderdeel van een landelijk dekkend netwerk. Dit betekent onder andere dat de gemeente faciliteert bij de ontwikkeling van een dergelijk station, en zelf een inspanningsverplichting aangaat voor het omschakelen van het eigen wagenpark naar aardgasauto's. Daarmee draagt de gemeente Barneveld bij aan de bekendheid met het rijden op aardgas en uiteindelijk aan een schoner milieu.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl