Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Snelle straatkunst en drive-in fotostudio in Leeuwarder Parkeergarage

'Leve Het Zaailand' onthult ondergrondse Speed Paint Straatkunst

De splinternieuwe parkeergarage op het Zaailand is bedoeld als parkeerkelder voor auto's. Maar sinds 31 juli is het ook het podium voor een heel nieuw soort snelle straatkunst, waarvan uitgerekend Leeuwarden de bakermat is.

Tijdens een zogenaamd Speed Paint Event veranderde de Leeuwarder parkeergarage op 31 juli jongstleden in een racecircuit waar Zandvoort alleen maar van droomt. Waar je normaal gesproken stapvoets moet rijden werd een uur lang gescheurd en geslipt met supersonische modelwagens. De wendbare wielen met sportbanden reden behendig door liters kleurige verf en maakten zo op 250 grams Fabriano papier een dynamisch autoschilderij. De raceauto's werden radiografisch aangedreven door de leden van ModelbouwClub Friesland op een choreografie van theatermaker Wouter Daane.

'Leve Het Zaailand' onthult donderdag 15 september om 17.30 uur, dit levensgrote 'gereden' schilderij.

De tunnel die parkeerders tussen de twee dekken weer naar boven voert is vanaf donderdag helemaal van vloer tot plafond bedekt met het door autobanden geschilderde kunstwerk. Het schilderij van 400 mtr2 kan enige tijd daarna door parkeergarage bezoekers al rijdend worden bekeken en ervaren. Tijdens de feestelijke opening zullen cabrio's met Leeuwarder BN'ers haren wapperend de champagne ontkurken.

Zaterdag wordt er nog een schepje bovenop gedaan als het Speed Paint Schilderij het kleurige decor wordt in een schitterend uitgelichte drive-in fotostudio. Fotograaf Jacob van Essen van fotobureau het Hoge Noorden, zal gedurende twee uren alle auto's die Parkeergarage Zaailand verlaten, gratis portretteren. Trotse autobezitters die al gewend zijn op zaterdagochtend hun dierbare vervoermiddel te poetsen, kunnen nu spic en span naar de studio, waar speciale 'Leve het Zaailand'-assistentes hen glimmend en gekamd naar de fotoshoot loodsen. De drive-in fotostudio is van 14.00 tot 16.00 uur open. De foto's zullen tijdens een toekomstig project van 'Leve het Zaailand' voor publiek worden tentoongesteld.

'Leve Het Zaailand' is een kunstproject dat een welgemeende oppepper wil geven aan het gelijknamige plein in de Friese Hoofdstad. Het Zaailand blijft nog een paar jaar op de schop vanwege de bouw van onder andere een nieuw Fries Museum.

Op de website www.levehetzaailand.nl zijn de projecten zoals de onthulling van het Speed Paint Schilderij te volgen. 'Leve het Zaailand', voor en door Leeuwarders, is een initiatief van kunstenaar CP Berbée. 'Leve het Zaailand' zal het publiek zeker nog twee jaar verrassen met grensverleggende, rare en rake gebeurtenissen. Deze presentatie van het Speed Paint Schilderij werd mede mogelijk gemaakt door Formido, deco bouwmarkt en Timme Schilders.

Donderdag 15 september van 17.30 tot 18.30 opening in aanwezigheid van wethouder Isabelle Diks en Leeuwarder Parkeergarage directeur Sytze Holwerda.

Foto/Persmoment van 17.50-18.00 uur

Zaterdag 17 september van 14.00 tot 16.00 uur drive-in fotostudio met fotograaf Jacob van Essen. Locatie parkeergarage Leeuwarden