Ingezonden persbericht


Eerste uitzending De Vijfde Dag

De Vijfde Dag, vanaf donderdag 15 september om 21.05 uur op Nederland 2

Het nieuwe actualiteitenprogramma van de Evangelische Omroep focust zich tijdens haar eerste uitzending op het geweld, het verval en de wanhoop in Nederlandse volkswijken. De Vijfde Dag volgt drie families uit de Amsterdamse Diamantbuurt die elkaar naar het leven staan en de buurt terroriseren. Het programma wordt wekelijks uitgezonden en afwisselend gepresenteerd door Andries Knevel en Tijs van den Brink. Knevel neemt de presentatie van de eerste uitzending voor zijn rekening.

Verder bezoekt het programma een wooncomplex in Enschede, door één van de landelijke kranten uitgeroepen tot "de smerigste flat van Nederland". Al 10 jaar lang klagen bewoners over junks, extreme vervuiling en wietplantages. De wanhoop is nu zo groot dat de bewoners hun eigen burgerwacht hebben opgericht in de strijd om een leefbare omgeving.

In 45 minuten biedt De Vijfde Dag een eigenzinnig perspectief op de waan van het moment. De onderwerpen worden behandeld met indringende achtergrondreportages van verslaggevers en studiogesprekken, geleid door de twee anchors van het programma. Andries Knevel: "Met de ruimte die we krijgen voor De Vijfde Dag willen het nieuws op een aantrekkelijke manier uitdiepen. In het programma benadert de EO vanuit haar eigen identiteit de actualiteiten en het nieuws: wat speelt er vandaag, wat speelt er deze week, wat speelt er in dit tijdperk?"

Met De Vijfde Dag kiest de EO ook voor samenwerking met Dit is De Dag, het EO-programma op Radio 1. De redacties van beide programma's werken samen om journalistieke thema's via radio, TV en internet te verdiepen en te verbreden.




Ingezonden persbericht