D66

donderdag 15 september 2011

Pechtold: "Kabinet niet koersvast, maar muurvast"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold prijst het kabinet om de heldere analyse van de economische situatie in de wereld, maar is teleurgesteld in het ontbreken van echte oplossingen. Dat zegt hij in reactie op de Miljoenennota die vandaag naar buiten kwam. Pechtold: "Het kabinet blijkt een goede commentator van de situatie in Nederland, Europa en de wereld. Die analyse deugt, maar het lef voor de passende oplossingen ontbreekt. Het begrip hervorming komt 16 keer in de tekst voor, maar het werkwoord hervormen ontbreekt."

Koersvast? Muurvast!

Pechtold: "Het kabinet heeft als leus gekozen `Koersvast in onzekere tijden'. Koersvast? Ik zou eerder zeggen muurvast. Het gat tussen wat het kabinet beschrijft en wat het kabinet doet, is groot. Het kabinet schrijft over onzekere tijden, over tegenvallers, over de moeilijke internationale omstandigheden, maar komt niet met de benodigde, structurele oplossingen, zoals verhoging van de AOW-leeftijd."

`Rutte Lastenkampioen'

Voor 2012 verdubbelt het kabinet de lastenverzwaring tot 3,5 miljard euro. Eerder deze week werd al bekend dat onder meer de economische groei bijna halveert en de werkloosheid verder zal oplopen. Pechtold: "Dit druist tegen alle verkiezingsbeloftes van de premier in. Rutte ontwikkelt zich steeds meer van banenkampioen tot lastenkampioen."

Gemiste kans voor onderwijs

Pechtold noemt het "een gemiste kans" dat er opnieuw geen geld naar het onderwijs gaat. "Het kabinet schrijft terecht dat de basis voor economische groei goed onderwijs is, maar weigert daar geld voor uit te trekken." Ook laat de miljoenennota voor 2012 een extra tegenvaller in de zorg zien van 1,6 miljard. Een half miljard daarvan moet door andere ministeries worden opgelost. "Waar die 500 miljoen vandaan moet komen, wordt niet verteld. Ik roep het kabinet op om in ieder geval niet nog meer te bezuinigen op onderwijs. "