Vrije Universiteit Amsterdam

Braziliaans pentecostalisme en het stedelijk pionieren van Mozambikaanse vrouwen


* Startdatum: 16-09-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Violent Conversion. Brazilian Pentecostalism and the Urban Pioneering of Women in Mozambique


* Spreker: L.J. van de Kamp


* Promotor: prof.dr. A.F. Droogers


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De pinksterbeweging, ook wel aangeduid als het pentecostalisme, is tegenwoordig de snelst groeiende beweging binnen het christendom. Het pentecostalisme groeit vooral snel in de stedelijke gebieden van Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Waarom zijn pinksterkerken zo populair? Deze vraag beantwoordt Linda van de Kamp in haar proefschrift over de groei van Braziliaanse pinksterkerken in Maputo, de hoofdstad van Mozambique.

Van 2005 tot en met 2007 verbleef Van de Kamp in Mozambique, waar al snel bleek dat de pinksterkerken vooral sociaaleconomisch succesvolle vrouwen aantrekken. Via participerende observaties en diepte-interviews ontdekte zij dat veel van deze vrouwen de kerkdiensten bezoeken vanwege problematische liefdesrelaties. Braziliaanse pinksterpastors doorbreken lokaal een taboe door openlijk `kwade' geesten te bestrijden die verantwoordelijk worden gehouden voor de seksuele problemen van deze vrouwen en de spanningen in hun relaties met partners en verwanten.

De pinksterkerken zijn ook populair omdat het een van de weinige plekken in de samenleving is waar vrouwen worden gestimuleerd om carrièrekansen te benutten en sociaaleconomische posities te veroveren die voor hun moeders en oma's ondenkbaar waren. In tegenspraak met de meeste studies over de pinksterbeweging, ontdekte Van de Kamp dat veel van de bekeerde vrouwen geen steun en welvaart vinden in de kerken. Integendeel, het bekeringsproces blijkt vaak gewelddadig uit te pakken door de pentecostale nadruk op geestelijke strijd. Om succesvol te zijn moeten de vrouwen breken met de lokale cultuur, familiebanden en vooroudergeesten vanwege de hiermee verbonden `demonische invloeden'. Het gevolg is vaak dat relaties worden verbroken en vrouwen alleen komen te staan. De pinksterkerken geven zo vooral aan vrouwen de ruimte om zelf aan ontwikkeling te werken, maar wel tegen een hoge prijs.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam