Dienstenbond CNV


16 september 2011

Cao-onderhandelingen Uitvaart van start

CNV Dienstenbond zond in juli al een brief aan de leden die in de uitvaartverzorging werkzaam zijn met het verzoek onderwerpen aan te reiken welke aan de orde dienen te komen in het arbeidsvoorwaardenoverleg met de werkgevers.

De reacties van de leden zijn verwerkt in een voorstellenbrief welke de werkgevers deze week al heeft bereikt. Uw huidige cao is van kracht tot en met 30 september a.s. Er zijn in de deze cao nogal wat wijzigingen doorgevoerd, maar het voorgenomen (technisch) overleg over verschillende onderwerpen is onvoldoende uit de verf gekomen. Wel is de systematiek van het functioneringsgesprek doorgevoerd maar de intentie voor een verdere professionalisering van de branche op arbeidsvoorwaardelijk gebied is niet geheel waargemaakt. Dat is wat mij betreft dus een eerste opdracht voor een nieuw cao-akkoord. Onderstaand leest u met welke voorstellen wij het overleg in gaan.

Voorstellen:

1. Looptijd: Een looptijd van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2012.

2. Inkomen: De inflatie in ons land is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Per 1 oktober 2011 dienen de schaalsalarissen alsmede de reële lonen te worden verhoogd met een percentage dat past bij koopkrachtbehoud van de medewerkers. (Het huidige inflatieniveau ligt ruim boven de 2%).

3. Verlof: Handhaving van de huidige verlofaanspraken, ondanks de door het Kabinet aangekondigde wijziging in de vakantiewetgeving.
4. Toeslagen: Toekenning van onregelmatigheidstoeslagen, hetgeen nader zal worden toegelicht tijdens de eerste onderhandelingsronde.
5. Telefoon- en internetkosten: Invoering van een telefoonkostenregeling.

6. Het nieuwe werken: Mogelijkheden om thuiswerk te verrichten.
7. Levensfasebewust personeelsbeleid: Met inachtneming van het rapport 'Levensfase bewust beleid cao-uitvaartverzorging' willen wij afspraken maken over mogelijkheden om medewerkers in de gelegenheid te stellen te investeren in hun inzetbaarheid, bijvoorbeeld door scholing of een kwalificatie via een EVC-traject.
8. Stichting Cao-fonds Uitvaartbranche: Evaluatie en mogelijke update van deze stichting. Wij willen met werkgevers spreken over de taken van de stichting, doelmatigheid, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het bestuur van de stichting.
9. Afspraken welke in technisch overleg tijdens de looptijd aan de orde dienen te komen:
" Functioneringsgesprekken, implementatie en voortgang bij de Bedrijven
" Werkkostenregeling
" Salderingsregeling
" Pensioen met betrekking tot artikel 19 lid 2 a CAO (premieverdeling)
" Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte, zie ook punt 3.
10. Voorts willen we de aandacht vestigen op internationale solidariteit door een bijdrage te vragen voor (vakbonds)projecten in het buitenland. Deze projecten zijn er op gericht om mensen in staat te stellen zelf een acceptabel inkomen te verdienen.

Verduidelijking van 2 onderwerpen:

Punt 4, Toeslagen:
Uit ervaring weten we dat dit onderwerp moeilijk bespreekbaar is; Er zijn veel werkgevers die vinden dat het onregelmatig werken in deze sector niet apart beloond hoeft te worden omdat het nu eenmaal inherent is aan dit werk. Als het gaat om onvoorspelbaarheid in werktijden heeft men een punt, maar men gaat er toch aan voorbij dat werken tijdens de nacht, weekend of feestdag wat ons betreft niet hetzelfde is als werken tijdens kantoortijden en daarmee een aangepaste beloning verdient. We willen met de werkgevers gaan inventariseren hoe groot het aandeel `werken tijdens dit soort uren' in een normaal arbeidspatroon is; wat dat nu betekent voor de hoogte van het salaris van de mensen enz., om op basis van die gegevens standpunten in te nemen voor (nieuwe) afspraken over het werken in onregelmatigheid. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over geld maar ook over de fysieke belasting en hoe je daar mee moet omgaan.

Punt 7, EVC-traject: EVC staat voor Ervaringscertificaten. Mensen gaan doorgaans niet zo maar in de uitvaartverzorging aan het werk; daarvoor is het werk te bijzonder en moet je er -zoals sommigen zeggen- toe geroepen zijn. Juist werknemers in de uitvaarverzorging beschikken vaak over vaardigheden en competenties waarvan het bestaan erkend zou moeten worden. Een belangrijk deel van het leren vindt niet op school plaats maar in de praktijk!

Met een EVC kunnen de werknemers hun ervaring en kennis officieel laten erkennen en daarmee is het aantal toepassingsmogelijkheden groot. Een EVC staat prima op je CV maar het is vaak ook een uitstekend middel om de weg naar een officieel diploma te verkorten, om talenten verder te ontwikkelen en het geeft meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. CNV Dienstenbond wil dat iedere medewerker in de uitvaarverzorging kan deelnemen aan een traject om een Ervaringscertificaat te verkrijgen.

We houden u op de hoogte van het verloop van de onderhandelingen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Arie Kasper, telefoon 023-5651052 of per e-mail: a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl.