EBN


Rondetafeloverleg over schaliegas


* 16-09-2011

Op 14 september vond het rondetafeloverleg over de geplande exploratieboringen naar gas uit kleisteen, in de volksmond schaliegas, in Boxtel plaats. EBN participeert in de exploratie en productie van gas in Nederland. Ook in deze proefboringen heeft EBN een belang van 40%.

Jan Dirk Bokhoven, CEO van EBN, voerde het woord namens EBN. Hij wees de commissieleden op het belang van gas voor Nederland en de uitstekende reputatie die Nederland heeft als aardgasland. Er wordt al 60 jaar op veilige en verantwoorde wijze gas gewonnen uit de Nederlandse aardbodem.

Verder maakte Bokhoven de vergelijking tussen deze proefboringen en boringen elders, waar hij qua werkwijze weinig verschillen ziet. Daarbij is de methode van fraccen al veelvuldig toegepast in Nederland en heeft dit nog nooit tot problemen geleid. Het statement van Bokhoven was dan ook duidelijk: "Deze proefboring moeten wedoen, anders blijven we daaraltijd spijt van houden".

Ook Cuadrilla, de operator voor de geplande boringen, kwam uitvoerig aan het woord. Frank de Boer, directeur van Cuadrilla, ging in op de veiligheid en voorzorgsmaatregelen die tijdens de exploratieboringen genomen worden. Verder werd er een rapport overhandigd over schaliegas in Nederland. Dit rapport van Royal Haskoning is een vertaling van een Brits rapport dat in opdracht van het Energy and Climate Change Committee is geschreven. Het rapport gaat in op de rol van schaliegas. In de vertaling wordt ook de Nederlandse situatie beschreven.