NCRV

Internationale interesse voor NCRV Dokument Junior Anne Vliegt

Ingezonden door NCRV op 16 september, 2011 - 11:38


vrijdag 16 september 2011 - 11:36 uur

De NCRV-jeugddocumentaire Anne Vliegt van Catherine van Campen, die tijdens het komende Cinekid Filmfestival (12-21 oktober) te zien zal zijn, heeft voor grote belangstelling gezorgd in het buitenland. Zo wordt de jeugddocumentaire, in het kader van het Through Free Zone Jr. programma, op 650 scholen in Servië in een speciaal educatief programma aan zo'n 60.000 kinderen vertoond. Doel van dit programma is om de Servische jeugd bekend te maken met Mensenrechten en Vrijheidsrechten.

Ook wordt Anne Vliegt tijdens het Filmfestival Ambiente in Mexico in twaalf Mexicaanse steden (waaronder een aantal voorstellingen in Mexico City) veelal in de openlucht vertoond. Voor deze gelegenheid wordt de film speciaal in het Mexicaans ingesproken zodat ook mogelijke analfabeten onder het publiek de film kunnen volgen. Daarnaast is Anne Vliegt al voor meer dan vijftig internationale filmfestivals geselecteerd en won de film al vijf internationale prijzen. Daarnaast dingt Anne Vliegt tijdens het Nederlands Film Festival mee naar Het Gouden Kalf in de categorie korte documentaire.

De 11-jarige Anne is een prachtig meisje. Een meisje waar je naar blijft kijken. En hoe langer je kijkt, hoe beter je ziet dat ze last van `tics' heeft. Anne heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Anne heeft het soms moeilijk met haar afwijking, vooral op school. Ze is bang dat ze gepest wordt of uitgelachen. Daarom probeert Anne haar tics in te houden, maar dat valt niet mee. Het liefst 'vliegt' ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best. In de jeugddocumentaire
Anne Vliegt zien we hoe Anne met haar tics leeft. Tics die ze uiteindelijk toch ook niet kwijt wil...

Anne Vliegt is een productie van Zuidenwind Filmprodukties en is financieel mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, het Fonds Psychische Gezondheid en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

NCRV Dokument Junior Anne Vliegt, uit de serie 'Ik kan niet kiezen' uitgezonden op ZAPP, is terug te zien op:
http://dokumentjunior.ncrv.nl.
Programma:
NCRV Dokument
Website:
http://dokument.ncrv.nl