Openbaar Ministerie

OM eist tot 12 maanden gevangenisstraf voor zware mishandeling na uitgaan Den Haag

16 september 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 19-jarige en een 20-jarige man uit Den Haag. De Hagenaren worden verdacht van ernstige mishandeling van drie mannen in het centrum van Den Haag op 13 maart 2011.

Volgens de officier van justitie waren zowel de slachtoffers als de verdachten die avond in een discotheek in Den Haag. Toen de slachtoffers vanuit de discotheek naar hun fietsen liepen kwamen zij een groep jongeren, waaronder de verdachten, tegen. Een van de verdachten begon te schelden tegen de slachtoffers. Zonder enige duidelijke aanleiding werden de slachtoffers vervolgens geschopt en geslagen. Twee van de slachtoffers raken tijdens de mishandeling buiten bewustzijn. Volgens een getuige bleven de verdachten doorgaan met schoppen tegen het lichaam en hoofd van een van de slachtoffers, nadat deze reeds bewusteloos op de grond lag.

Na de mishandeling vluchtten de verdachten. De slachtoffers werden naar het ziekenhuis overgebracht en hielden onder andere een gebroken jukbeen en een gebroken kaak over aan de mishandeling. Eén van de slachtoffers is sinds die tijd meerdere keren geopereerd.

Naast de twee verdachten werden ook een andere 19-jarige man uit Den Haag en twee minderjarige Hagenaren verdacht van betrokkenheid bij de vechtpartij. Tegen één van hen, een 16-jarige Hagenaar, eiste de officier van justitie 8 maanden jeugddetentie, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Voor zijn 17-jarige en 19-jarige plaatsgenoten eiste de officier vrijspraak.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.