Raad voor Cultuur


Raad voor Cultuur: eigen inkomstennorm niet in wet regelen

De Raad voor Cultuur vindt het voorbarig om een vereist percentage aan eigen inkomsten als een criterium voor rijkssubsidie op te nemen in de Wet op het specifiek cultuurbeleid. Opname van de eigen inkomstennorm als enig criterium in de wet schept bovendien onduidelijkheid over het belang van andere criteria. De Raad adviseert staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) van deze wetswijziging af te zien.

Forse lokale bezuinigingen, minder inkomsten uit sponsoring, dalende kaartverkoop en de btw-verhoging op de podiumkunsten vormen volgens de Raad een serieus obstakel om extra eigen inkomsten te verwerven. Voor culturele instellingen is een vastgesteld percentage aan eigen inkomsten juist een van de voorwaarden om vanaf 1 januari 2013 nog voor rijkssubsidie in aanmerking te kunnen komen.

De Raad vindt de voorgestelde wetswijziging over opname van de eigen inkomstennorm voorbarig omdat de plannen rond de Geefwet nog niet op hun effectiviteit kunnen worden beoordeeld. Ook vindt de Raad de initiatieven van het kabinet om het cultureel ondernemerschap te stimuleren nog te mager.

De Raad adviseert een samenhangend pakket aan belastingmaatregelen in te voeren die de cultuursector minder afhankelijk van subsidie moet maken. Het lage btw-tarief is hierbij onmisbaar. Ook maatregelen om het vestigingsklimaat voor culturele ondernemers te verbeteren en de toegang tot extern kapitaal te vergroten horen daarbij, net als het fiscaal aantrekkelijk maken van kleine giften. Verder roept de Raad het kabinet op werk te maken van de aangekondigde geefcampagne die de bekendheid van fiscale mogelijkheden moet vergroten.

De Raad verwacht dat het kabinet op Prinsjesdag concrete plannen zal presenteren, met name met betrekking tot de Geefwet.

Lees hier het advies