Universiteit Twente

100 jaar supergeleiding, 50 jaar Universiteit Twente

16 september 2011

100 jaar geleden is het verschijnsel supergeleiding voor het eerst waargenomen. Reden voor de Universiteit Twente, die dit jaar 50 jaar bestaat, om op 16 september een publiekssymposium over supergeleiding te organiseren. De week erna organiseert de UT, samen met de Universiteit Leiden, bovendien een groot internationaal wetenschappelijk congres over supergeleiding. Ook op dat congres wordt een publieksevenement georganiseerd: de History Day op 21 september.

In 1911 toonde de Nederlandse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes aan dat onder een bepaalde lage temperatuur de elektrische weerstand van sommige materialen opeens helemaal verdwijnt; een verschijnsel dat tegenwoordig bekend staat als supergeleiding. Nu, 100 jaar later, is supergeleiding niet meer weg te denken uit de natuurkunde. Op allerlei terreinen wordt gebruik gemaakt van het verschijnsel. Zo zie je supergeleiders bijvoorbeeld terug in MRI-apparaten, Japanse magneetzweeftreinen en in deeltjesversnellers zoals bij CERN in Geneve. 100 jaar na de ontdekking van supergeleiding, heeft Nederland nog steeds een vooraanstaande positie als het gaat om onderzoek naar het verschijnsel. Ook aan de Universiteit Twente, die dit jaar vijftig jaar bestaat, is supergeleiding een belangrijk onderzoeksthema. De beide jubilea zijn voor de Universiteit Twente aanleiding om op 16 september een publiekssymposium over supergeleiding te organiseren. Samen met de Universiteit Leiden organiseert de UT op woensdag 21 september bovendien een programma, History Day, waar iedereen op een toegankelijke manier kennis kan maken met supergeleiding en de mogelijkheden er van.

16 september, Symposium on Superconductivity
Iedereen die in natuurkunde is geïnteresseerd, kan zich in één dag door toonaangevende wetenschappers, waaronder Nobelprijswinnaar prof. Karl Alex Mueller, laten bijpraten over de geschiedenis, eigenschappen en toepassingen van supergeleiders. Het symposium vindt plaats op vrijdag 16 september vanaf 10.00 uur in gebouw de Vrijhof op de campus van de Universiteit Twente. Om 16.30 uur wordt het symposium afgesloten met een borrel. Deelname inclusief lunch en borrel is gratis. U kunt zich tot 13 september aanmelden via deze site.

21 september, History Day
De Universiteit Leiden en de Universiteit Twente organiseren van 18 tot 23 september een groot wetenschappelijk congres over supergeleiding in Den Haag. Onderdeel van het symposium is een programma voor het brede publiek - History Day - dat op woensdag 21 september plaatsvindt. Meer informatie en de mogelijkheid om u hiervoor aan te melden vindt u hier.