Ingezonden persbericht


Deze week is de Miljoenennota 2011 uitgelekt. JOB ziet een verandering in het MBO onderwijs, die negatief kan uitpakken voor de studenten en de scholen. Stijn Ackermans (Voorzitter JOB): De miljoenen nota van dit jaar is wederom een uitstekend voorbeeld van de hypocritici van politici

Miljoenennota -
Er kan uit de miljoenennota vast worden gesteld dat er fors wordt gekort in het MBO. We hadden dit al voorzien vanuit de regeerakkoord, maar we waren niet voorbereid op zulke forse bedragen. Het kabinet investeert wel in middelen dat voor een kwaliteitsverbetering zou moeten zorgen, maar dit doen ze mede door een generieke inkorting van studieduur voor opleidingen en het verkorten en/of intensiveren van leertrajecten. Er is ook geen concreet bewijs uit de praktijk dat de middelen van het kabinet voor kwaliteitsverbetering, ook daadwerkelijk werkt. Stijn Ackermans: JOB ziet dat een inkorting van de studieduur niet per definitie hoeft te leiden naar betere onderwijskwaliteit. Het beperken van het opleidingsaanbod is wel van belang, maar ook dit is al een tijd geleden in gang gezet. Door reeds lopende plannen in een nieuw jasje te steken denkt het kabinet iedereen te verbazen met hun plannen.

Leeftijdsdiscriminatie -
Het kabinet wilt ook een leeftijdgrens instellen voor mensen boven 30 jaar. Het kabinet wil dat alle mensen worden opgeleid voor een beroep, maar dit spreekt tegen hun eigen beleid in. Dit zal een dusdanige reactie ontketen waarbij mensen boven de 30, die normaal een goede aanvulling zijn voor de arbeidsmarkt, belemmerd worden in hun persoonlijke en maatschappelijke groei. Stijn Ackermans: JOB ziet juist mogelijkheden voor mensen boven de 30 om door te studeren. Gezien hun leeftijd weten ze wat ze willen en waar ze naar toe willen. In andere woorden een welkome groep binnen het beroepsonderwijs.

Prestatieafspraken voor MBO instellingen -
Het kabinet wil individuele afspraken maken met instellingen over de prestatie die ze leveren. Het kan een goede maatregel zijn, als het kabinet zorgt dat deze maatregel niet verloopt zoals het er nu voor staat. Want ze willen dat het bedrijfsleven ook een stem hierin heeft, waardoor instellingen kunnen gaan lobbyen bij bedrijven zodat ze er profijt van hebben waardoor weer oneerlijke concurrentie ontstaat Instellingen kunnen bij betere prestaties, een hogere financiële bijdrage van de overheid tegemoet zien. En bij slechtere prestaties, een lagere financiële bijdrage van de overheid. Op deze manier ontwikkel en bevorder je de onderwijskwaliteit niet, maar werk je het alleen tegen. Bij instellingen die een slechte beoordeling krijgen, wordt er gekort op hun financiële bijdrage, waardoor dit leidt tot slechter onderwijs voor de studenten. Ipso facto een negatieve neerwaartse spiraal. Stijn Ackermans: JOB vindt dat individuele afspraken goed kunnen uitwerken indien ze afzien van het stemrecht van het bedrijfsleven én van een prestatietraject.

Conclusie -
Stijn Ackermans: JOB ziet dat er met het 'actieplan' van de minister eindelijk weer nadruk wordt gelegd op 'vakmanschap' en de studenten zelf. Maar dat er met deze maatregelen hun eerdere inzet weer teniet gedaan worden. In andere woorden een duidelijk voorbeeld van de hypocritici van politici. Stijn Ackermans: JOB zal voor de studenten, tegen deze maatregelen strijden. Het kabinet zet halve maatregelen in zonder de student in acht te nemen en het bevordert niet de kwaliteit van het MBO onderwijs