PWN-helikopter vliegt voor HHNK

Publicatiedatum : 15 september 2011

Vandaag en morgen vliegt een speciale helikopter met een kolossale ring daaronder in de stroken tussen de kust en Koedijk, Bergen en Uitgeest, almede boven Petten. Voor HHNK test de heli de bodemgesteldheid rond de Hondsbossche en de overgang tussen zout en zoet water in het binnenland (zie kaart (pdf) ). Er wordt niet boven bewoond gebied gevlogen.

Betrokkenen, met Kees Stam en rechts naast hem projectleider Doeke Marten Dam. De uit Duitsland afkomstige helikopter kan 100-150 meter diep metingen doen. Onze afdeling Beleid en Onderzoek wil weten waar de grenzen zijn tussen het `foute' zoute water en het voor het dagelijks leven onmisbare zoete water. Sinds twee jaar is ondiep grondwater een taak voor het waterschap. Onderzoek naar de bodemgesteldheid van de Hondsbossche Zeewering kan informatie opleveren voor de versterking van de dijk.

Hoogheemraad Kees Stam is blij met de nieuwe samenwerking met PWN. Hij overhandigde PWN-sectormanager Loet Rosenthal een paar stelten, symbool van de bewustwordingscampagne 'Veilig wonen onder zeeniveau is minder vanzelfsprekend dan je denkt'.

HHNK werkt bij dit onderzoek samen met PWN dat langs de hele kuststrook metingen verricht naar de zoutbalans. Belangrijke informatie voor de drinkwatervoorziening.

Afhankelijk van het weer vliegt kan ook vrijdag worden gevlogen. De gegevens van de heli gaan meteen naar de Universiteit van het Deense Aarhus voor analyse, die 's ochtends beschikbaar is. Maandag gaat de helikopter terug naar Duitsland.

Meer informatie kunt u vinden op www.pwn.nl/skytem of op Twitter @pwnwaternatuur.