Gemeente Tilburg

Persbericht
16 september 2011

Werkgeversakkoord om mensen aan baan te helpen

Mensen met uitkering eerder aan het werk in reguliere werkomgeving

Het college heeft deze week een besluit genomen over hoe mensen in de toekomst geactiveerd worden naar regulier werk. Het college stelt de raad voor om de ondersteuning van mensen met een uitkering die gemakkelijk aan een baan kunnen komen te versoberen. En voor die mensen sterker de verbinding te zoeken met de private markt. Ook wil het college mensen eerder onderbrengen bij werkgevers, om hen van daaruit sneller en efficiënter de stap te laten maken naar regulier werk.

"Dit is de meest reële keuze, gezien de toekomstig krappere arbeidsmarkt, bezuinigingen en de nieuwe wetgeving", licht wethouder Jan Hamming (arbeidsmarktbeleid) de keuze toe. "Wij willen mensen met een uitkering zo snel als kan laten aansluiten op een normale werkomgeving van een werkgever. Daarmee zijn klassieke re-integratietrajecten van de baan. Een directe verbinding en betrokkenheid van werkgevers is belangrijk, dat is ook de reden dat ik samen met hen een werkgeversakkoord op wil stellen."

Pilot Werkgeversakkoord

De gemeente wil aan werkgevers vragen wat zij nodig vinden voor de betere verbinding tussen vraag van het bedrijfsleven en het aanbod. Ook voor mensen die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt dan die nu geplaatst worden. Zo vraagt de gemeente bijvoorbeeld aan werkgevers welke opleidingsbehoefte er is, en hoe de werkgevers de structurele begeleiding van de mensen op de werkplek zien.

Hamming: "Met behulp van een kleine groep werkgevers gaan we gelijk aan de slag. We tasten samen af wat de nieuwe manier van re-integeren vraagt aan randvoorwaarden op de werkvloer. Zodat we in de toekomst, na invoering van de nieuwe wet, mensen op een structurele manier aan een reguliere baan kunnen helpen."

De pilot loopt van september tot en met mei 2012. Het akkoord wordt regionaal vormgeven. Onder meer via inzet van een regionaal opererend werkgeversteam.

Gemeentelijk werkbedrijf

Het gemeentelijk werkbedrijf wordt in de toekomst een belangrijke schakel in de nieuwe manier van mensen naar een baan begeleiden. Het werkbedrijf richt zich in beginsel op mensen die binnen drie jaar weer aan een baan geholpen kunnen worden. Het college stelt in ieder geval als voorwaarde dat het werk dat deze mensen gaan doen moet passen bij hun ontwikkeling en dat waar mogelijk activiteiten in de wijk worden georganiseerd. De definitieve besluitvorming over de invulling van het werkgeversbedrijf vindt plaats in december van dit jaar.

Diensten in de wijk

De gemeente wil onderzoeken of het mogelijk is om, voortbordurend op bestaande initiatieven, een Diensten NV op te richten, die diensten aanbiedt waaraan behoefte is in de wijk. Inactieve bewoners worden mede-eigenaar. "Zo leggen we de nadruk op eigen verantwoordelijkheid, eigenwaarde en maken we gebruik van de kennis in de wijk", licht Hamming het vernieuwende concept toe.

De gemeente wil ook de mogelijkheid onderzoeken om werkgevers te verleiden met uurtarieven die concurrerend zijn met de tarieven van uitzendbureaus die arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa uitzendt.

Wet Werken naar vermogen

Aanleiding voor onder meer het opstellen van het Werkgeversakkoord is het voornemen van het Rijk om de Wet Werken Naar Vermogen op te stellen. Daarmee voegt het Rijk verschillende regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt samen en wil het Rijk het arbeidspotentieel in Nederland maximaal benutten. In het regeerakkoord zijn forse bezuinigingen aangekondigd op het terrein van sociale zekerheid. Voor Tilburg betekent dit dat het participatiebudget daalt naar 16 miljoen euro per 1 januari 2012. Ook het WSW-budget, bedoeld voor inzet voor arbeidsgehandicapten, daalt fors.
---