Wetterskip Fryslân


Mozambikanen enthousiast over werkbezoek bij Wetterskip Fryslân

vrijdag, 16 september 2011
Veel enthousiaste reacties waren donderdag 15 september te horen tijdens het werkbezoek van een delegatie van Mozambikaanse bestuurders aan Wetterskip Fryslân. Vooral de rioolwaterzuiveringinstallatie in Leeuwarden en het Woudagemaal in Lemmer konden rekenen op veel belangstelling.

Mozambikanen op bezoek bij rioolwaterzuiveringsinstallatie

De groep van vier burgemeesters, vier wethouders en twee ambtenaren van het ministerie uit Mozambique brachten deze week een bezoek aan Fryslân in het kader van het Friese project `Schoon water voor Mozambique'. Donderdag stond Wetterskip Fryslân op het programma. De Mozambikanen werden in het bezoekerscentrum bij de rwzi in Leeuwarden welkom geheten door dagelijks bestuurslid Wietze de Haan. Ze kregen hier uitleg over de organisatiestructuur en de kerntaken van het waterschap, waaronder het zuiveren van water. De groep stelde veel vragen over de Friese aanpak van sanitatie en was verbaasd over het hoge waterverbruik door de inwoners. Daarna volgde een rondleiding over het terrein.

Onder indruk

De kerntaken voldoende water en veiligheid stonden centraal tijdens een boottocht tussen Heeg en Lemmer. De Mozambikanen toonden zich onder indruk van al het waterschapswerk. In Lemmer verwelkomde dijkgraaf Paul van Erkelens hen in het nieuwe bezoekerscentrum bij het Woudagemaal. Hij ging onder meer in op de internationale samenwerking, waarna ze rond werden geleid in het gloednieuwe centrum. Waar de delegatie ook veel belangstelling voor toonde, was de werking van het Woudagemaal.

Mozambikanen in bezoekerscentrum Woudagemaal. Dijkgraaf Paul van Erkelens spreekt hen toe.

Mozambikanen in het Woudagemaal

Sanitatieproject

Het project Schoon water voor Mozambique is een Fries water- en sanitatieproject in vier grote steden in Mozambique. Het doel is de Mozambikaanse gemeenten te helpen met het opzetten en opbouwen van een water- en sanitatieafdeling om de gezondheid van de inwoners te verhogen. Het project is ontstaan als concrete vertaling van millenniumdoelstelling 7, waarbij veilig drinkwater centraal staat. Als start van de samenwerking zijn op 45 scholen met enkele duizenden leerlingen voldoende toiletten gebouwd en zijn er zo'n 75.000 schoolkinderen bereikt met een educatieprogramma op het gebied van hygiëne.

Samenwerking

Vanuit de samenwerking met de vier gemeenten richt het project zich nu vooral op het versterken van de ambtelijke organisatie. In Fryslân is op gemeentelijk niveau namelijk veel kennis aanwezig op het gebied van riolering, afval en samenwerking met de bevolking. In het project werken de Friese en Mozambikaanse organisaties samen. In het kader daarvan brachten de gemeentebestuurders uit Mozambique een bezoek aan Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, Omrin, Vitens, de NHL en de gemeenten Heerenveen en Súdwest Fryslân.

Het project Schoon water voor Mozambique wordt gefinancierd door Wetterskip Fryslân, de provincie Fryslân, Vitens en bijna alle Friese gemeenten. Daarnaast is er ook een grote bijdrage vanuit het ministerie van buitenlandse zaken (DGIS).

Kijk voor meer informatie op: http://www.schoonwatervoormozambique.nl .