Fictieve ruimtevlucht op tweede avond Muziekfestival Ruimte


Joost Langeveld improviseert live bij film Frau im Mond

NIJMEGEN, 20110908 -- Op de tweede dag van het Muziekfestival Ruimte op donderdag 16 september herbeleven we de eerste fictieve ruimtevlucht met de vertoning van de film Frau im Mond van Fritz Lang. Ditmaal is de stomme film van live improvisaties door de Nijmeegse organist en vermaard filmimprovisator Joost Langeveld voorzien. Langeveld maakt bij zijn spel ook grif gebruik van de ruimte die de Stevenskerk aan het geluid biedt. Het concert begint om 20.30 uur. De toegang is € 12,50 Het concert maakt deel uit van het muziekfestival ‘Ruimte’ van de Nijmeegse Orgelkring Nijmegen van 15 tot en met 18 september 2011

Joost Langeveld

 De Nijmeegse organist Joost Langeveld geniet grote bekendheid als muzikaal begeleider van stomme films.  Meer in het algemeen combineert hij in concerten in binnen- en buitenland  muziek vaak met andere takken van kunst. Zo heeft hij samengewerkt met verschillende dichters en verhalenvertellers, een streetdance-groep en een jongleur

 Countdown

Veertig jaar voordat een mens in 1969 voor ’t eerst een voet op de maan zette, voltooide de beroemde regisseur Fritz Lang de eerste ruimtevaartfilm, Frau im Mond. Deze film is tevens de eerste wetenschappelijke science-fictionfilm. In 1923 was in Duitsland een eerste standaardwerk over de techniek van de raketbouw verschenen en de auteur daarvan, Hermann Oberth, werd de belangrijkste adviseur van Fritz Lang bij deze film. Er waren zelfs plannen om voor de promotie van de film een echte kleine experimentele raket te bouwen die bij de première afgeschoten zou worden, maar dat bleek toch te duur. Wel deed zich het omgekeerde geval voor: Het enorme succes van de film leidde ertoe dat in 1930 besloten werd om een daadwerkelijk begin te maken met de ontwikkeling van een lange-afstandsraket. Dankzij de wetenschappelijke adviezen lijkt de fictieve maanvlucht uit 1929 in diverse opzichten bedrieglijk veel op de reële van 1969. De latere countdown (het terugtellen naar 0) was zelfs een uitvinding van Fritz Lang.

Goud
De motivatie voor de maanvlucht is het vermoeden dat  er goud op de maan te vinden. Dat is ook de reden waarom een consortium van de vijf rijkste kapitalisten op de wereld met geweld en terreur een aandeel in het projekt opeisen, en gedaan weten te krijgen dat hun vertegenwoordiger, Walter Turner, meegaat naar de maan. Naast genoemde personages bevat het ruimteschip ook en met alle complicaties vandien  de vrouwelijke stagiaire Friede, die techniek studeert en intussen verloofd is geraakt met Windegger; maar tegelijkertijd ook een onuitgesproken liefdesband met Helius heeft. Zodra het ruimte schip geland is maakt de wetenschap dan ook plaats voor de fictie: voor een onversneden drama van goud, macht en liefde.

Game of Life
Een half uur voor en na het concert kunnen bezoekers kennismaken met ‘Wave Field Synthesis’ van The Game of Life, een unieke ruimtelijke weergave in de elektronische muziek. Geluid kan daadwerkelijk – dat wil zeggen natuurkundig in plaats van psychoakoestisch – ruimtelijk worden verspreid.





Nijmeegse Orgelkring