Universiteit van Amsterdam


Promotie: Bloedstolling bij trombose en hemostase & preventie hart- en vaatziekten

Dubbeloratie Geneeskunde

vrijdag 16 september, 16.00 uur

Mw. prof. dr. S. Middeldorp, hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder trombose en hemostase: In evenwicht. De bloedstolling kent grofweg drie systemen: stolling, natuurlijke antistolling, en stolselafbraak, die in verbluffend evenwicht met elkaar zijn - als het goed is. Dit is te vergelijken met het remmen en gasgeven tegelijk, en wel zodanig dat de auto doet wat hij doen moet: stilstaan of rustig doorrijden. Bij ziektebeelden in de trombose en hemostase is dit evenwicht verstoord: mensen hebben een neiging tot stolselvorming in intacte bloedvaten en krijgen trombose. Of ze stollen niet goed genoeg, en lijden aan spontane bloedingen. De laatste decennia is de kennis van verhoogde tromboseneiging enorm toegenomen, en dit heeft geleid tot een beter begrip van het ontstaan van trombose, kennis omtrent verschillen tussen het aderlijke en slagaderlijke bloedvatsysteem, het ontwikkelen van nieuwe antistollingsmiddelen, en zelfs tot een zoektocht naar hoe de bloedstolling de voortplanting van vrouwen en mannen beïnvloedt. Het evenwicht tussen diepgravend onderzoek naar mechanismen en klinisc h nut is spannend, waarbij klinisch onderzoekers, epidemiologen en fundamentele onderzoekers elkaar in de trapeze van de wetenschap moeten blijven opzoeken en vinden, betoogt Saskia Middeldorp in het eerste deel van deze dubbeloratie.

Dhr. prof. dr E.S. Stroes, hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder de Vasculaire Geneeskunde: Van buitenkant naar binnenwand. Erik Stroes legt in het tweede deel uit hoe de preventie van hart- en vaatziekten geoptimaliseerd kan worden. Uit diagnostisch perspectief pleit hij voor een verschuiving van de aandacht van de bekende risicofactoren richting het afbeelden van de vaatwand zelf. Uit therapeutisch perspectief stelt hij dat naast verlaging van de risicofactor de pijlen tevens gericht moeten worden op processen in de atherosclerotische vaatwand zelf. En uit onderzoeksperspectief betoogt hij dat meer aandacht besteed moet worden aan vroeg mechanistische studies bij mensen om in een vroeg stadium van geneesmiddelen ontwikkeling de beste keuzes te kunnen maken. Met deze 'terug-naar-de-kern'-aanpak hoopt Stroes onderzoek en zorg voor patiënten met een verhoogd hart- en vaatrisico optimaal in te kunnen vullen.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.