Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


16/9


Dubbeloratie 'In evenwicht'


Ter gelegenheid van haar benoeming tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder trombose en hemostase houdt prof. dr. Saskia Middeldorp haar oratie met de titel 'In evenwicht'. De bloedstolling kent grofweg drie systemen die - als het goed is - elkaar op een verbluffende manier in evenwicht houden: stolling, natuurlijke antistolling en stolselafbraak. Bij trombose en hemostase is dat evenwicht verstoord: er is sprake van stolselvorming of de stolling functioneert niet goed genoeg, waardoor spontane bloedingen optreden. De laatste decennia nam de kennis over het ontstaan van trombose en de verschillen tussen het aderlijke en het slagaderlijke bloedvatsysteem toe. Dat maakte de ontwikkeling mogelijk van nieuwe antistollingsmiddelen en leidde zelfs tot een zoektocht naar de invloed van de bloedstolling op de voortplanting van mannen en vrouwen.


Tevens spreekt prof. dr. Erik Stroes zijn oratie uit ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder de vasculaire geneeskunde met de titel 'Van buitenkant naar binnenwand'. Preventie van hart en vaatziekten kan verder verbeteren vanuit a) diagnostisch perspectief, namelijk door de aandacht van bekende risicofactoren te verschuiven naar het in beeld brengen van de vaatwand, b) vanuit therapeutisch perspectief (door inspanningen ook te richten op processen in de atherosclerotische vaatwand) en c) vanuit onderzoeksperspectief, door meer aandacht te besteden aan vroeg-mechanistische studies bij mensen, zodat bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen al in een vroeg stadium de beste keuzes gemaakt kunnen worden. Met deze 'terug-naar-de-kern'-aanpak hoopt Stroes onderzoek en zorg verder te verbeteren.
Tijd: 16.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc ven den Broek,
020 566 2929