Algemene Onderwijsbond

AOb het Onderwijsblad

Utrecht, 16 september 2011

Het Onderwijsblad nr 14 van 17 september 2011

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, nummer 14 van 17 september 2011, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Zittenblijven helpt niet

Een jaartje doubleren is meestal niet zinvol, zeker niet op de lange termijn, zo blijkt uit studies. Toch doet bijna een op de drie leerlingen op de basis- of middelbare school wel eens een jaartje over. "Zittenblijven is een onbeholpen manier van omgaan met leerlingen die niet meekomen", vindt onderwijsonderzoeker Hans Luyten. Het is vooral de leerkracht die baat heeft bij doubleren.

Interview: VVD-Kamerlid Ton Elias heeft niks met cao's

Een nieuw schooljaar en een vers politiek seizoen, VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias heeft er zin in. Het onderwijs zoals de liberale communicatiestrateeg dat voor ogen staat? Meer commercieel denken, meer zzp'ers, meer prestatiebeloning. En meer investeringen in het onderwijs, om niet achterop te raken in de wereld? Nee. "Ik ken die hele D66-riedel."

Lesbevoegdheid cadeau bij twee pakken wasmiddel?

Het project Eerst de klas gaat het derde jaar in, het aantal kopopleidingen wordt uitgebreid en de educatieve minor wordt ook in het hbo ingevoerd: er komen meer snelle mogelijkheden om leraar te worden. Hoe zit het met de kwaliteit, en waar houdt het op?

De andere kant van de prestatiemedaille

Scoren op rekenen en taal. Bijles- en huiswerkinstituten schieten als paddenstoelen uit de grond. Gaat het in het onderwijs alleen nog maar om het halen van hogere cijfers? Hoogleraar Monique Volman waarschuwt voor de gevolgen daarvan. "Goed, dan ligt die lat hoger, wat dan, duw je de leerlingen er overheen?"

Mobieltjes in de klas

In de klas mag je niet twitteren, sms'en en googelen. Ook Facebook of Youtube mogen niet bezocht worden. Het leidt tot spieken, pesten en concentratieverlies. Maar wat doe je als dat apparaat vastgeplakt lijkt te zitten aan het lichaam van jouw leerlingen?

AOb achter Jongerius bij pensioenakkoord

Onderwijsinvesteringen: stijging in Europa, stagnatie in Nederland

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 1 oktober