Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Zaandam, 16 september 2011

Topatleten klaar voor 27e Dam tot Damloop

Vandaag werd door Leonard Patrick Komon in het kader van het Dam tot Dam Weekend bij het openen van de beurs in Amsterdam de gong geluid. De wereldrecordhouder op de 10 en 15 km, die als topfavoriet bij de Dam tot Damloop van start gaat, schoof vervolgens samen met Lornah Kiplagat, Michel Butter en Ilse Pol aan bij de persconferentie. De atleten nemen het zondag tegen elkaar op in de man-vrouw wedstrijd.

Komon gaf tijdens de persconferentie aan dat hij klaar is voor de aankomende wedstrijd. Hij loopt graag in Nederland, want hier boekte hij de grootste successen uit zijn carrière. Komon is ook dit keer weer gebrand op een snelle tijd, ambitieus zei hij: "Ik wil onder de tijd van Haile Gebrselassie lopen". Gebrselassie heeft het officieus wereldrecord op de 10 Engelse Mijl op zijn naam staan (44.23 min. uit 2005). Het Nederlandse topveld werd vertegenwoordigd door Lornah Kiplagat, Michel Butter en Ilse Pol. Kiplagat kent de Dam tot Damloop goed, drie keer eerder ging ze met de overwinning naar huis (2000, 2002 en 2006). Haar ervaring met het parcours zal haar ook nu weer helpen een goede prestatie neer te zetten. De focus ligt echter op de TCS Amsterdam Marathon, waar ze over vier weken aan de start staat. Voor Michel Butter geldt hetzelfde. Ook hij gebruikt de Dam tot Damloop als voorbereidingswedstrijd op de marathon. Butter zijn teamgenoot bij TDR, Ilse Pol, vertelde geleerd te hebben van haar vorige deelnames aan de Dam tot Damloop. Zowel in 2007 als 2009 ging zij te hard van start, waardoor ze zichzelf opblies. Nu hoopt zij een goede tijd neer te zetten, door meer gedoseerd van start te gaan en met name op de tweede helft de versnelling in te zetten.

Op het laatste moment heeft Le Champion voor de wedstrijd bij de vrouwen ook nog Veerle Dejaeghere vast kunnen leggen. Dejaeghere is bezig met haar tweede carrière op de weg. In haar lange carrière heeft de 38-jarige al vele Belgische records gelopen op de baan. Afgelopen winter schreef ze opnieuw de Belgische CrossCup op haar naam. Verder won ze dit jaar al meerdere wegwedstrijden.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht