Verlaging overdrachtsbelasting stimuleert vertrouwen in woningmarkt

Amsterdam, 15 september 2011

Starters en woningbezitters hebben door de verlaging van de overdrachtsbelasting nu meer vertrouwen in de woningmarkt. Dat blijkt uit het ING WoonBericht, een periodiek onderzoek onder meer dan 1000 woningbezitters en potentiële starters. De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft indruk gemaakt: Acht op de tien is (zeer) positief over de maatregel. Potentiële starters zijn zich meer gaan orienteren op de woningmarkt en denken sneller een geschikt koophuis te vinden. Woningbezitters denken massaal hun huis nu sneller te kunnen verkopen.

WoonIndex stijgt met 6 punten naar 99 punten

De ING WoonIndex is in het derde kwartaal uitgekomen op 99 punten. Dat is een stijging van 6 punten ten opzichte van het vorige kwartaal. Hiermee is het vertrouwen weer terug op het neutrale niveau van begin 2011. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn de verwachtingen van woningbezitters en starters positiever over de aspecten hypotheekrente, het aantal verkochte huizen, de huizenprijzen en of het nu een goede tijd is om een woning te kopen. De verwachting over de eigen financiële situatie is nagenoeg gelijk gebleven. Het vertrouwen onder starters is hoger dan onder woningbezitters (105 versus 97 punten).

Extra financiële ruimte

Dennis Noordervliet, Directeur Marketing Hypotheken ING: "Dat mensen meer vertrouwen hebben in de woningmarkt is goed te verklaren. Als je bijvoorbeeld een woning op het oog hebt die 250.000 euro kost betaalde je eerder 15.000 euro aan belasting (6%) en nu 5.000 euro (2%). Dat scheelt 10.000 euro. Voor veel consumenten betekent dit een flinke besparing op hun hypotheek. Ze kunnen voordeliger een woning kopen en besparen op hun woonlasten. Of ze hebben meer ruimte voor een verbouwing. Anderen krijgen hierdoor misschien dat beetje extra financiële ruimte om toch hun droomhuis te kunnen kopen. Ook wordt de terugverdientijd voor de 'kosten koper' door de maatregel verkort. Starters orienteren zich nu, logischerwijs duurt dat proces even. Als ze daadwerkelijk tot koop overgaan zullen de effecten daarvan pas volgend kwartaal zichtbaar zijn

Meer oriënteren op de woningmarkt

De meeste Nederlanders zijn bekend met de verlaging van de overdrachtsbelasting (89%). De maatregel wordt door 78% van de consumenten als (zeer) positief ervaren. Ruim een kwart van de starters (28%) zegt zich door de verlaging van de overdrachtsbelasting meer op de woningmarkt te gaan oriënteren. Bijna driekwart van de koopwoningbezitters (72%) denkt dat ze hun huis nu makkelijker kwijt kunnen raken. Ruim de helft van de starters denkt nu sneller een geschikt huis te kunnen kopen (55%). Dennis Noordervliet: "Het onderzoek laat zien dat de overheid er met de verlaging van de overdrachtsbelasting in geslaagd is om het vertrouwen van de Nederlander in de woningmarkt een impuls te geven. Vooralsnog is de verlaging van de overdrachtsbelasting een tijdelijke maatregel en moeten we afwachten of dat zo blijft. Voor het vertrouwen in de woningmarkt zou het goed zijn als de belasting op verhuizen laag blijft."

Geld over voor verbouwing of gewoon goedkoper wonen

Geld dat men bespaart door de verlaging van de overdrachtsbelasting wordt graag besteed aan de verbouwing van het nieuwe huis (19%). Eén op de vijf starters kiest voor een duurder huis. De helft zou het niet besteden, maar goedkoper willen wonen (52%). De voorkeur voor een bestaande of nieuwbouwwoning is nauwelijks veranderd (5%). Sommige respondenten zien ook nadelen aan de belastingverlaging. Twee op de vijf respondenten verwacht dat verkopers de maatregel aangrijpen om huizenprijzen te verhogen en daardoor het effect van de verlaging (gedeeltelijk) verloren gaat. Of dat terecht is, is de vraag: slechts 16% van de koopwoningbezitters zegt door de belastingverlaging de verkoopprijs te gaan verhogen. Ook verwachten mensen dat de verlaging van de overdrachtsbelasting vooral voordeel oplevert voor kopers (69%) in tegenstelling tot verkopers (17%).