Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten in de PvdA niet blij met pensioenakkoord

Dolksteek voor jongeren

Het door de PvdA gesteunde pensioenakkoord pakt op schaamteloze wijze de jongeren. De PvdA heeft goed geluisterd naar de roep vanuit de vakbonden om vooral de ouderen toch maar te ontzien, maar ziet de jongeren volledig over het hoofd. Dit stelt de Jonge Socialisten in de PvdA (JS), de jongerenvereniging van de Partij van de Arbeid.

Minister Kamp (Sociale Zaken) zocht gisteren duidelijk naar steun in de Tweede Kamer voor het pensioenakkoord. De PvdA stelde harde eisen voorafgaand aan het debat: "Wanneer Kamp bij ons komt voor steun, moet hij onze plannen uitvoeren."

Het had zo mooi kunnen zijn. Helaas, de enige harde en concrete toezeggingen die zijn gedaan door Kamp zijn enkel en alleen gunstig voor de babyboomgeneratie. Ze mogen eerder met pensioen en worden niet gekort, wanneer er sprake is van een laag inkomen of een zwaar beroep. Dit punt vindt de JS ook belangrijk, maar de fractie leek zo gefixeerd te zijn op het binnenhalen van dit punt, dat het de oogkleppen heeft opgedaan voor de rest van de gevolgen van dit akkoord.

De JS vindt het niet deugen dat pensioenfondsen in dit akkoord nog steeds de pensioenpremies mogen verhogen in slechte tijden. De premies zijn immers al gigantisch hoog en de koopkracht van de lagere inkomens daalt volgens de Miljoenennota 2012 met gemiddeld 1%. Stijgende pensioenpremies kunnen werkenden nog wel het minst gebruiken!

Eveneens vindt de JS het schaamteloos dat de PvdA-fractie niet zwart op wit heeft gekregen dat pensioenfondsen niet met ons geld mogen gokken. De fractie schijnt in de toezegging van dit kabinet te geloven dat een speciaal op te richten commissie er voor gaat zorgen dat dit niet gebeurt. Erg naïef; na de draai van staatssecretaris Veltdhuijzen van Zanten - Hyllner over het PGB weten we wat toezeggingen van dit kabinet waard zijn: ongeveer evenveel als ons toekomstig pensioen!

De 50-minners kunnen gaan opdraaien voor de kosten en de babyboomgeneratie wordt, voor de zoveelste keer, gigantisch in de watten gelegd. Tot zover het solidariteitsbeginsel 'iedereen telt mee'. En wat is er gebeurd met 'de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten?' De nieuwe slogan van de PvdA lijkt hiermee te zijn geworden 'de jongste schouders dragen alle lasten'.

De JS veroordeelt het besluit van de Tweede Kamerfractie om in te stemmen met dit pensioenakkoord.

Rick Jonker, voorzitter: "De PvdA had alle troeven in handen om alles eruit te slepen wat er in zat, maar heeft niet de moed gehad om minister Kamp op zijn knieën te dwingen. Nu hebben we een akkoord waar Jan Nagel trots op kan zijn!"

----------

noot voor de redactie,