Ingezonden persbericht


Flairck & Basily - Global Orchestra: Een nieuwe benadering van oude tradities

"Wij zijn doortimmerde muzikanten. We gebruiken geen woorden als we aan het werk zijn, maar stukken hout die we vastgrijpen en waaruit we geluid halen; elke avond op volle kracht. We behoren tot de snelste muzikanten ter wereld, maar sportief kun je ons niet noemen. Degenen onder ons die niet drinken en roken zijn op de vingers van Django Reinhardts linkerhand te tellen. Op onze eerste DVD / CD laten we zien en horen waar we ons hele leven mee bezig zijn geweest. We leggen ons hart op het blok en daar wordt lang en hard voor geapplaudisseerd"

Global Orchestra: een symfonisch zigeunerorkest, een verbond tussen musici van Flairck en het Basily Gipsy Orchestra.

Flairck is sinds 1978 een gezelschap met een heel eigen (en in zekere zin ook traditionele) stijl van instrumentale akoestische muziek. Moeilijk te categoriseren: recensenten kwamen in het verleden met tegenstellingen als 'symfonische volksmuziek' en 'kamermuziek voor de open lucht'. Flairck was het eerste muziekgezelschap dat het Nederlandse schouwburgcircuit ging bespelen. De groep heeft met een groot aantal bijzondere musici samengewerkt en wereldwijd ruim 2500 concerten gegeven. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan verscheen in 2008 een 22-CD oeuvre box. Flairck is nog jaarlijks op tournee in theaters in Nederland en in het buitenland, zo speelt de groep in oktober 2011 een aantal concerten in Tokyo.

Flairck gitarist-componist Erik Visser woonde in de 80-er jaren langs de Vliet, tussen Delft en Rijswijk, vlakbij het zigeunerkamp van de Basily familie. Hij produceerde in 1990 en 1993 de eerste cd's van de getalenteerde Basily zonen. Basily ontwikkelde in de loop der jaren een nieuwe stijl van jazz, vermengd met traditionele zigeunermuziek en eigen composities. De groep geniet inmiddels internationale bekendheid, spelen op grote jazz festivals in Europa, Azië en Amerika en verscheen zelfs op een privé feest van de Rolling Stones. Global Orchestra
Het contact tussen de Basily familie en Erik Visser is altijd blijven bestaan en violist Tucsi Basily was regelmatig gastsolist bij Flairck. In 2009 ontstond op initiatief van Erik en Tucsi een nieuwe samenwerking tussen de zigeuner musici en een aantal instrumentalisten uit verschillende werelden. Het nieuwe project, met gipsyviolist Tucsi Basily en vijf Sinti-zigeuners in een 12-mans Global Orchestra is muzikaal bijzonder interessant. In de zomer van dat jaar verscheen dit 'wereld-orkest' op enkele gerenommeerde festivals,waaronder het Tilburgse Gipsy Festival en het Boulevard Festival van Den Bosch. De laaiend enthousiaste reacties op de instrumentale acrobatiek van de grote groep musici resulteerden in de eerste tournee van het gezelschap in het voorjaar van 2010. Het laatste concert van deze tour is opgenomen en verschijnt eind september op DVD/CD. De groep begint dan ook een reprise tournee door Nederland.

Global Orchestra is een verbond tussen Flairck en Basily in samenwerking met de Indonesische violiste Luluk Purwanto, de Hongaarse percussionist Antal Steixner en de Roemeense cymbalom speler Marius Preda. ' Het is een werkplaats voor instrumentalisten uit verschillende werelden, met als uitgangspunt 'een nieuwe benadering van oude tradities'.

Zie voor een voorproefje: http://www.youtube.com/user/impruuddegraaf#p/search/0/Sbk6XPLTf3M Er is foto-, video- en geluidmateriaal beschikbaar.

Producent: Flairck BV / Erik Visser
Cast FLAIRCK: Erik Visser, Jeroen Goossens en Pablo Ortiz, Luluk Purwanto, Marius Preda of Robert Vink Cast BASILY: Tucsi Basily, Popy Basily, Zonzo Basily, Gino Basily, Martin Limberger, Marc Giordano en Antal Steixner.
Flairck
Flairck werd in 1976 opgericht door Erik Visser en Peter Weekers. Hun eerste LP Variaties op een dame werd twee jaar later uitgebracht en stond 34 weken in de LP top 50 met als hoogste notering een 10e plaats en leverde een platina LP op. De opvolger uit 1980 werd goud. Ook deze LP kwam in de LP top 50 (17 weken, hoogste notering 3e plaats). De laatste LP met een LP top 50 notering was Circus (14 weken, 26e plaats). De groep brengt voornamelijk instrumentale nummers, nagenoeg alleen eigen composities van Erik Visser. Flarick speelt akoestisch en brengt een mengeling van folk, jazz en klassieke muziek en kreeg grote bekendheid in heel Europa, Azië en (Zuid)Amerika, waar ze met regelmaat op tournee zijn geweest. In 1989 spelen ze samen met Dimitri van Toren het nummer 'Hé Komaan' opnieuw in en halen op die manier toch een keer de hitparade. Na 25 jaar werd in 2003 een rustperiode ingelast, toen Erik Visser zich ging toeleggen op het archiveren en uitbrengen van een aantal van de composities die hij voor de groep had geschreven. Een jaar later verscheen Erik Visser's eerste solo CD Eenmansoptocht en toerde hij twee seizoenen met zijn solo programma door Nederland, Duitsland, Nieuw Zeeland en Mexico. Voorafgaande aan de 2007 Reünie Tournee van 65 grote schouwburgconcerten in de oorspronkelijke bezetting uit 1978, bracht Flairck in 2006 de CD oeuvre box Twee en Twintig uit, met alle audio opnamen van de groep, 22 cd's in totaal. Vervolgens bereidde Flairck in een vernieuwde samenstelling de eerste voorstelling van haar 4e decennium voor, getiteld Stoomwals. In 2008 en 2009 werd deze voorstelling ruim 75 keer gespeeld in Nederland, België, Duitsland en Chili. Tijdens deze tournee ontstond op initiatief van gipsy violist Tucsi Basily en Erik Visser de plannen voor een 'symfonisch-zigeuner-orkest'. De eerste theatertournee van dit 'Global Orchestra' vond plaats in het voorjaar van 2010 en nu wordt deze gecontinueerd, en is de gelijknamige DVD uit. In het najaar van 2010 ontwikkelde Flairck een nieuw theaterprogramma De Veldslag. Dit programma ging in februari 2011 van start met de Finse violiste en zangeres Mirella Pirskanen, de Roemeense cymbalomspeler Marius Preda en fluitist Jeroen Goossens. Een reprise van dit programma volgt in het seizoen 2012-2013.

Basily
De gipsyjazz formatie Basily laat de tijden van Django Reinhardt en Stephane Grapelli herleven. Oorspronkelijk is Basily begonnen als pure vertolker van de Hot Club de France traditie. Heden ten dage heeft de groep een geheel eigen identiteit met traditionele en Spaanse zigeuner invloeden ontwikkeld. Alles aan hen ademt muziek, ze spelen op hun gehoor en gevoel. Door de ontwapenende podiumpresentatie en de gedreven uitstraling weten de muzikanten hun publiek keer op keer in vervoering te brengen. Basily heeft een grote reputatie in binnen- en buitenland.

In Nederland heeft Basily op bijna alle (jazz) podia gestaan waaronder diverse malen op het North Sea Jazz Festival. Dit alles resulteerde in diverse uitnodigingen om in het buienland op te treden. Bijvoorbeeld op het Jak Festival in Indonesië, het grootste Django Reinhardt Festival in Samois Frankrijk, in de wereldberoemde New Yorkse jazzclub Birdland en op diverse festivals in Italië en Scandinavië .

Hoogtepunt was een gezamenlijk optreden met Stephane Grapelli en optredens op privé feesten van The Rolling Stones en Jeff Beck.

Met originele Hot Club de France bezetting wordt Basily gezien als een van de beste en meest originele gipsy formaties.

Tusci en Erik in actie
Biografieën

Erik Visser
volgde vanaf 8 jarige leeftijd klassiek gitaarlessen bij Ben Ludemann aan de muziekschool van Breda, alwaar hij is opgegroeid. Hij was lid van de 60 jaren psychedelische rockband SLOOVE uit Breda. Studeerde van 1970-1975 en in 1977 Bouwkunde aan de Technische Hogeschool te Delft. Hij studeerde vervolgens compositie bij Wim Witteman, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Utrecht. Hij schreef zijn eerste grotere composities voor onder meer het Riciotti ensemble en het Appel Theater. Erik richtte in 1978 samen met fluitist Peter Weekers de groep Flairck op. Deze groep verzorgde in de afgelopen dertig jaar ruim 2500 concerten in binnen- en buitenland en bracht 22 albums uit (in 2007 gebundeld in de Flairck oeuvre box 'Twee en twintig / Twenty Two'). Schreef en produceerde in 1985 de cd "Tired and Emotional" (platina 1986) voor de Ierse zangeres Mary Coughlan. Zijn samenwerking met deze zangeres leverde in de loop der jaren een 8-tal cd's op waarvan de laatste ('The House of Ill Repute') verscheen in het najaar van 2008. Erik Visser is als artistiek leider en producent betrokken geweest bij een aantal grootschalige muziektheaterproducties, handelend over periodes uit de Nederlandse geschiedenis, zoals onder meer 'Circus Hieronymus Bosch' (2000-2001, gemaakt i.s.m. het Boulevard Festival en de stad 's Hertogenbosch) en 'Lucia de Moucheron' (2002-2003, gemaakt i.s.m. de Zeeuwse Theaterstichting en de stad Middelburg). Hij is als gitarist, componist en producer betrokken geweest bij de opnames van zo'n 50 albums. Hij schreef ruim 150 composities, waaronder diverse avondvullende werken. Naast zijn werk voor Flairck schreef en produceerde hij voor o.a. George Moustaki, Herman van Veen, Maggie Reilly, Mary Coughlan, Gavin Friday, Jo Young, zigeunerorkest Basily, Ramses Shaffy, Alexandra van Marken, Natalia Rogalski e.a. Hij maakte de muziek voor een 5 tal korte films van animator Thies Poeth. Diverse dansgezelschappen, waaronder Introdans en het Idaho Dance Theatre (USA) gebruikten zijn muziek voor balletproducties. Van 2004 tot 2006 onderbrak Erik Visser zijn werkzaamheden met Flairck. Hij bracht in deze periode een solo gitaar cd uit getiteld 'One Man Parade', gevolgd werd door een solo tournee (80 concerten in Nederland, België, Polen en Mexico). In deze periode richtte hij de Gitaaracademie Austerlitz op en is daaraan werkzaam als gitaardocent. Tussen 2007 en 2010 produceerde hij de Flairck tournees 'Reunion' (60 concerten in de oorspronkelijke bezetting uit 1978), 'Stoomwals' (72 concerten in Nederland, België en Chili) en 'Global Orchestra' (samen met gipsy ensemble Basily en de cembalo speler Marius Preda). Tijdens zijn hernieuwde samenwerking met Marius Preda (die in 1999 en 2000 als gastsolist meewerkte aan de Flairck productie 'Symfonie van de Oude Wereld') werd Erik Visser als gitarist ingelijfd bij 'Marius Preda's Unknown All Stars'. Hij produceerde de eerste CD van de groep, 'Budala Hop' en de eerste tournee van dit gezelschap in het seizoen 2012-2013. In 2011 tourde Erik Visser met de nieuwe Flairck productie 'De Veldslag' in het voorjaar en in het najaar met 'Global Orchestra' en continueert hij zijn werkzaamheden voor 'Marius Preda's Unknown Allstars'.

Erik Visser over het Global Orchestra:
"De concerten hebben de sfeer zoals je die kent van traditionele zigeunermuziek. Maar je hoort die zelden of nooit gespeeld door een 12-mansorkest en zeker niet met dit instrumentarium. Zigeuners zijn vaak virtuoos op een smal pad. Nu treden ze daar buiten, omdat wij de muziek gearrangeerd hebben. We spelen slechts één stuk van Django Reinhardt. Het repertoire bestaat uit mix van traditionele zigeunerstukken, geschikt gemaakt voor instrumenten die je bij zigeuners niet snel tegenkomt, zoals fluiten en andere blaasinstrumenten (bespeeld door Jeroen Goossens uit Breda), en uit stukken van Flairck. Daar zit zelfs Variaties Op Een Dame bij, uit onze begintijd, maar ook stukken als Houten Bruiloft en De Emigrant uit de jaren tachtig en splinternieuw werk, geschreven door onze Mexicaanse gitarist."

"Zij werken nooit van papier en lezen over het algemeen geen noten. Ze spelen op het gehoor en het gevoel. Dat maakte de repetities razend spannend. Uiteindelijk hebben we niet eens zo veel gerepeteerd, want het grootste deel wordt geïmproviseerd. Voor Flairck is dat nieuw. Zekerheden vallen weg, maar ook dat is heel interessant." Tucsi Basily
Violist Tucsi Basily is wat je noemt een wonderkind, hoewel daar bij de zigeuners niet zoveel ophef over gemaakt wordt. Op zijn vijfde stond hij voor het orkest van zijn ouders, violist en accordeonist Nello Basily en zijn vrouw Magda, cembaliste en pianiste, waarmee hij vooral Oost-Europese muziek ten gehore bracht. Toen hij tien was richtte hij zijn eigen Hot Club ensemble op. Hij werd al snel opgemerkt door Stephan Grapelli en Herman Krebbers, die zich eigenlijk tevergeefs met de jonge violist probeerden te bemoeien. De groep Basily, die voorheen de naam 'Tucsi' droeg, richtte hij samen met zijn neven op. Toen het huidige zigeunerkamp van de familie Basily werd opgericht organiseerden zij ter kennismaking met de buurtbewoners een klein festival waaraan enkele zigeunerorkesten deelnamen. Ieder jaar werd dit feest herhaald en er kwamen steeds meer 'burgers' naar het kamp. Steeds trad de groep van de jonge violist Tucsi Basily en zijn neefjes op. Een van hun vaders zei: 'Onze jongens kunnen nog zo virtuoos zijn, als ze alleen op het trapje van de wagen blijven zitten merkt niemand dat". Nu is het uitgegroeid tot een groot festival en trekt elk jaar honderden toeschouwers. De groep heeft al jaren over de hele wereld optredens. SPEELLIJST GLOBAL ORCHESTRA

|datum    |theater           |plaats    |aanva|kassa   |website            |
|         |                  |          |ng   |        |                   |
|vr       |Stroud Cultureel  |PUTTEN    |20:15|0341-357|www.stroud.nl      |
|23-09-201|Centrum           |          |     |288     |                   |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|di       |Theater De Spiegel|ZWOLLE    |20:15|038-4277|www.odeondespiegel.|
|27-09-201|                  |          |     |375     |nl                 |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Stadstheater De   |OLDENZAAL |20:15|0541-536|www.stadstheaterdeb|
|22-10-201|Bond              |          |     |300     |ond.nl             |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|vr       |Theater Kerkrade  |KERKRADE  |20:00|045-5768|www.parkstadlimburg|
|28-10-201|                  |          |     |514     |theaters.nl        |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Crown Theater     |AALSMEER  |20:00|0297-753|www.crownbusinessst|
|29-10-201|Aalsmeer          |          |     |680     |udios.nl           |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|wo       |Theater Castellum |ALPHEN A/D|20:00|0172-429|www.theatercastellu|
|02-11-201|                  |RIJN      |     |233     |m.nl               |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Schouwburg        |DORDRECHT |20:15|078-6397|www.kunstmin.nl    |
|05-11-201|Kunstmin          |          |     |962     |                   |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|vr       |Schouwburg De     |DRACHTEN  |20:00|0512-335|www.lawei.nl       |
|11-11-201|Lawei             |          |     |037     |                   |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Theater  't       |EIBERGEN  |20:00|0545-472|www.theaterhetspiek|
|12-11-201|Spieker           |          |     |996     |er.nl              |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Schouwburg Venray |VENRAY    |20:00|0478-530|www.schouwburgvenra|
|19-11-201|                  |          |     |992     |y.nl               |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|do       |Stadsgehoorzaal   |VLAARDINGE|20:15|010-4340|www.stadsgehoorzaal|
|24-11-201|Vlaardingen       |N         |     |399     |.nl                |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Theater de        |PURMEREND |20:15|0299-682|www.depurmaryn.nl  |
|26-11-201|Purmaryn          |          |     |723     |                   |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|di       |Schouwburg het    |HOORN     |20:15|0229-291|www.hetpark.nl     |
|29-11-201|Park              |          |     |016     |                   |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|wo       |Schouwburg De     |GORINCHEM |20:15|0183-692|www.denieuwedoelen.|
|30-11-201|Nieuwe Doelen     |          |     |224     |nl                 |
|1        |                  |          |     |        |                   |
|vr       |Theater De        |RODEN     |20:15|050-5010|www.theaterdewinsin|
|03-02-201|Winsinghhof       |          |     |634     |ghhof.nl           |
|2        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Theater De Dialoog|ERMELO    |20:15|0341-556|www.theaterdialooge|
|04-02-201|                  |          |     |397     |rmelo.nl           |
|2        |                  |          |     |        |                   |
|za       |Ons Dorpshuis     |KRUININGEN|20:00|0113-381|www.dorpshuiskruini|
|11-02-201|                  |          |     |437     |ngen.nl            |
|2        |                  |          |     |        |                   |
|do       |Posthuis Theater  |HEERENVEEN|20:15|0513-619|www.posthuistheater|
|01-03-201|                  |          |     |493     |.nl                |
|2        |                  |          |     |        |                   |

---- --