Gemeente Noordenveld

lastendruk minder dan inflatie

Begroting 2012: lastendruk minder dan inflatie

Gepubliceerd op: 23 september 2011

Ondanks een bezuiniging van 4,7 miljoen is het College van Burgemeester en Wethouders van Noordenveld verheugd de belastingdruk voor de burgers binnen de inflatiecorrectie te kunnen houden. Dit blijkt uit de begroting 2012.

Balanceren tussen voorzieningen en belastingdruk

"Het is een uitdaging om een goed voorzieningenniveau te koppelen aan acceptabele belastingen", aldus wethouder Gerrit Alssema bij de presentatie van de begroting 2012. "De gemeente is door het beleid van het Rijk gedwongen om fors te bezuinigen. We ontkomen niet aan het verhogen van belastingen. De afvalstoffenheffing, de reinigingsrechten en de rioolheffing vormen hierop een uitzondering. Toch willen we de voorzieningen in stand houden en de mogelijkheid creëren voor nieuw beleid. Al met al biedt het College een begroting aan, die sluit met een overschot van EUR 306.000."

Fors bezuinigen

In de periode 2011-2015 moet Noordenveld EUR 4,7 miljoen bezuinigen op de totale begroting van EUR 75 miljoen. "In 2012 nemen we daarom de volgende maatregelen", aldus Alssema. "Als eerste wil ik noemen dat de omvang van de gemeentelijke organisatie met 10 % naar beneden gaat. We stelden al een selectieve vacaturestop in en de vacatures van ambtenaren die tot 2015 65 jaar worden, vullen we maar voor 50% weer in. Daarnaast realiseren we door herstructurering van interne processen nog meer besparingen op de personeelslasten. Verder wordt er gekort op het Beheer van de Openbare Ruimte (BOR). We verlagen het budget hiervoor met EUR 500.000. Dit doen we door EUR 250.000 te bezuinigen op het wegenonderhoud en EUR 250.000 op het onderhoud van het groen. Dit is voor onze inwoners straks duidelijk zichtbaar, maar het kan niet anders."

Zwembad De Hullen in stand houden

"Nagenoeg alle fracties in de gemeenteraad willen Zwembad De Hullen niet sluiten. Wel moet een aantal maatregelen genomen worden. Het exploitatieresultaat moet met EUR 200.000 worden verlaagd en we onderzoeken de toekomstige vorm van beheer. Als deze bezuiniging tot en met 2014 niet gelukt is, dan gaan we opnieuw met een voorstel naar de Raad."

Ruimte voor nieuw beleid

"Ondanks het feit dat de financiële kaders knellen en we nauwelijks ruimte hebben voor nieuw beleid, laten we ons niet gijzelen door onzekerheden. We houden vast aan onze leidraad uit ons bestuursprogramma. Daarom nemen we jaarlijks EUR 100.000 op voor nieuw beleid. Bepaalde zaken staan niet stil en gaan we wel realiseren ondanks de financiële beperkingen. We gaan een brandweerkazerne bouwen, een nieuwe school in Nieuw-Roden bouwen, een recreatienota en een WMO-beleidsplan maken, het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) evalueren, een plan van aanpak voor starterswoningen maken en Welzijn Nieuwe Stijl introduceren. Concreet voor 2012 gaan we aan de slag met het Gemeentelijk Contact Centrum en de Stichting Kop van Drenthe, de instandhouding van peuterspeelzalen en worden we lid van de Eems Dollard Regio."

Keuzes voor de gemeenteraad

Voor de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders ligt er een inspanningsverplichting om te proberen in de toekomst de belastingdruk te beperken tot het inflatiepercentage. Dit kan echter alleen als er heldere keuzes worden gemaakt met betrekking tot het voorzieningenniveau en het takenpakket.