Gemeente Halderberge


Concept beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning 2012 - 2015 ter inzage

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 20 september het concept beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning 2012-2015 vastgesteld en heeft besloten deze ter inzage te leggen. Het plan heet "Eigen Kracht" en geeft de plannen van de gemeente op het gebied van maatschappelijke ondersteuning voor de komende vier jaar weer. Zo is er veel aandacht voor vrijwilligers en mantelzorgers en voor de eigen kracht die mensen hebben om mee te (blijven) doen in de samenleving.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) bepaalt dat iedere gemeente in Nederland een beleidsplan moet hebben op het gebied van Maatschappelijke Ondersteuning. Het college van burgemeester en wethouders heeft bepaald dat in dit beleidsplan speciaal aandacht moet zijn voor informatie, advies en ondersteuning, vrijwilligerswerk en mantelzorg en voor de verschillende voorzieningen die de gemeente aanbiedt aan mensen met een beperking.

De nadruk ligt in dit plan vooral op de eigen kracht van burgers. Burgers kunnen zelf veel doen om mee te kunnen doen in de samenleving, ook als zij een beperking hebben. De gemeente helpt bij het bekijken van deze mogelijkheden of dat er ondersteuning van de gemeente nodig is.

Het beleidsplan is tot stand gekomen in samenspraak met inwoners van Halderberge. Tijdens een aantal interactieve bijeenkomsten is aan inwoners en maatschappelijke organisaties gevraagd naar hun mening over vrijwilligers- mantelzorgbeleid. De Wmo-raad is tijdens de ontwerpfase en de conceptfase van het plan om advies gevraagd. Ook blijft de Wmo-raad tijdens de uitvoering betrokken.

Het conceptplan ligt in het gemeentehuis ter inzage van 22 september t/m 20 oktober 2011 en is tijdens deze periode tevens in te zien op de gemeentelijke website. Gedurende deze periode kan iedereen een reactie geven op het conceptplan. De gemeente ontvangt graag zoveel mogelijk reacties. Deze reacties kunnen schriftelijk of via de mail (j.vanriel@halderberge.nl) ingediend worden. Voor meer informatie kan ook telefonisch contact opgenomen worden met Janneke van Riel via telefoonnummer 0165 - 390528.

Na afloop van de inspraaktermijn worden de reacties verwerkt en wordt het concept door het college definitief vastgesteld. Hierbij wordt aangegeven wat er met de ingekomen reacties is gedaan. Het beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning wordt tenslotte in december 2011 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.