Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Ambitieuze, maar realistische Ontwikkelvisie voor Súdwest-Fryslân

logo swf

Het college van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft de concept-Ontwikkelvisie vastgesteld. In deze visie staan de ambities van de gemeente als het gaat om sociale, ruimtelijke en economische ontwikkelingen.

De visie is een belangrijke basis voor nieuw beleid en plannen en maakt duidelijk hoe de gemeente zich wil positioneren, wat de belangrijkste speerpunten zijn en op welke aandachtsgebieden de gemeente zich gaat richten. De ontwikkelvisie gaat over een periode van tien jaar.

Volgens het college is er sprake van een ambitieuze, maar realistische visie. Realistisch omdat in de voorbereiding de maatschappelijke partners, diverse experts en de gemeenteraad uitgebreid zijn geraadpleegd. Zij gaven een stevige basis voor de visie. Wethouder Leo Pieter Stoel: "Het is van groot belang om breed de meningen te peilen. Iedereen die we gesproken hebben in het proces om tot deze visie te komen toonde zich zeer gemotiveerd en betrokken bij de ontwikkeling van Súdwest-Fryslân. Daarnaast merk je dat Súdwest-Fryslân, als tweede gemeente van Fryslân en vierde van Noord-Nederland, een bijzonder goede uitgangspositie heeft in de samenwerking met andere overheden om de ambities te realiseren."

De visie is gebouwd op zes pijlers die gezamenlijk de natuurlijke kracht van de gemeente vormen. Het college vat deze kracht samen als: goed leven, ontplooien en genieten. De zes pijlers van de visie zijn: Verscheidenheid in kernen, Weidsheid van het landschap, Economische verscheidenheid, Grote sociale verbondenheid, Grote rijkdom aan cultuur en erfgoed en Sterke aantrekkingskracht voor toeristen.

Gebiedsgerichte aanpak
De verscheidenheid in kernen, het grote oppervlak van de gemeente en het grote aantal kernen vraagt volgens het college om een gebiedsgerichte aanpak. Daarbij gaat de gemeente uit van vijf landelijke clusters rondom een aantal grote kernen en één stedelijk cluster rondom de steden Sneek en Bolsward. Met deze aanpak speelt de gemeente in op het feit dat de clusters een eigen unieke structuur hebben. Zowel ruimtelijk, sociaal als economisch. Dat vraagt om maatwerk. De gebiedsgerichte aanpak vormt de leidraad voor de keuzes die de gemeente maakt ten aanzien van woningbouw, voorzieningen en bedrijfslocaties.

Het aantrekkelijke weidse het landschap van de gemeente, dat bijna volledig deel uitmaakt van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland, wil het college bewaken door kritisch om te gaan met uitbreiding van bebouwing. Er is een sterke voorkeur voor inbreiding of herstructurering. Daar waar gebouwd wordt, worden hoge eisen gesteld aan ruimtelijke kwaliteit en ruimtegebruik.

De binnensteden van Bolsward en Sneek zijn belangrijk voor een goede economische ontwikkeling van Súdwest-Fryslân. Het zijn dé vestigingsplaatsen voor detailhandel en dienstverlening. Wethouder Stoel: "In Bolsward en Sneek vind je een belangrijke deel van de werkgelegenheid en de daarbij behorende voorzieningen. We zien kansen voor een aantal bedrijfssectoren, omdat zij groeipotentie en innovatief vermogen hebben.

Concreet gaat het dan om de sectoren Toerisme, Landbouw, Energie en water, Scheeps- en jachtbouw en de Zorg."

De ontwikkeling van het toerisme is in de visie al verder uitgewerkt. De gemeente ziet mogelijkheden in het creëren van nieuw aanbod voor de toerist door het huidige aanbod beter te combineren. Er is geen behoefte aan `meer van hetzelfde'. Via investeringen in de waterfronten in de watersportkernen, de toegangspoorten vanaf het IJsselmeer en samenwerking met andere vaargebieden wil het college het watertoerisme, dat zo belangrijk is voor de gemeente, verder versterken.

De rijkdom aan cultuur en erfgoed krijgt specifieke aandacht in de visie. De gemeente heeft landelijk de meest beschermde stads- en dorpsgezichten en staat op de 12e plek qua rijksmonumenten. Het college wil deze positie meer gaan benutten. Onder andere door een betere link te leggen met het toeristisch aanbod en cultureel aanbod. Bijvoorbeeld via een cultuurpas. Het belang en het unieke van het Cultureel Kwartier, waarin allerlei culturele faciliteiten zijn gebundeld, wordt in de visie benadrukt.

Een natuurlijke kracht van de gemeente is de sterke sociale infrastructuur. Onder andere vanwege het rijke verenigingsleven. Deze infrastructuur wil de gemeente gaan benutten om te zorgen dat elke inwoner naar vermogen kan deelnemen aan de maatschappij. Ook ziet de gemeente veel mogelijkheden om te zorgen voor een betere samenwerking tussen partners door de totstandkoming van Brede Scholen te stimuleren, te investeren in de doorontwikkeling van het Centrum voor Jeugd en Gezin en aan de slag te gaan met een beter en efficiënter aanbod in de sector Welzijn.

De Ontwikkelvisie wordt in oktober besproken in de drie raadscommissies. Daarna krijgen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties de gelegenheid om hun mening te geven. Hierbij wordt ook het burgerpanel betrokken.

* Concept Ontwikkelvisie Gemeente Súdwest-Fryslân 2011-2021.pdf (4,48 MB)