Universiteit Leiden

15e historische 3 Octoberlezing: Ontzet van Leiden als basis van collectie Lakenhal

Hoe kwamen het beleg en het ontzet van Leiden aan de basis te liggen van de collectie van Museum De Lakenhal? Dat is het onderwerp van de 15e historische 3 October-lezing door dr. Jorie Zijlmans op zondag 25 september. De 3 October Vereeniging en de Universiteit Leiden organiseren deze lezing samen. Elk jaar wordt de lezing gevat in een boekje. Â

Niet alleen woorden

Het zal op de 25e niet bij woorden blijven: Zijlmans doet met veel beeld verslag van de resultaten van haar onderzoek naar de geschiedenis van dat deel van de stadscollectie dat het beleg en ontzet van Leiden in 1574 betreft. Ze schetst ook hoe de herinneringsstukken centrale plaats op de historische afdeling van het museum kregen.

Dr. Jori Zijlmans (1964) is sinds 2004 als conservator geschiedenis verbonden aan De Lakenhal. Ten behoeve van de herinrichting van de historische zaal in De Lakenhal en de expositie âLeidens Ontzet; Vrijheidsstrijd & Volksfeestâ dit najaar, deed ze onderzoek naar de 3-oktobercollectie in De Lakenhal.
Zijlmans studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en was daarna wetenschappelijk projectmedewerker bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Van 1995 tot 2004 was ze conservator van het Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort.

3 October-lezing door dr. Jori Zijlmans
Zondag 25 september, 15.00-16.00 uur
Groot Auditorium, Academiegebouw
Rapenburg 73
Gratis kaarten zijn v.a. 14.00 uur verkrijgbaar in het Academiegebouw, zolang de voorraad strekt

Jubileumuitgave

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt een speciale jubileumuitgave die gebaseerd is op de historische lezing en de tentoonstelling in De Lakenhal. Het boek is direct na afloop van de lezing voor het eerst verkrijgbaar. Daarnaast is het boekje te bestellen via het secretariaat van de 3 October Vereeniging. Er zijn tevens exemplaren beschikbaar van de lezingenboekjes uit voorgaande jaren. Schriftelijke bestellingen graag richten aan: 3 October Vereeniging, Postbus 32014, 2300 DA Leiden of secretariaat@3october.nl. (Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.)