Stichting FOM 23 september 2011

Sneller dan licht

Onderzoekers van de internationale versnellerinstituten CERN en Gran Sasso hebben deeltjes gemeten die sneller voortbewegen dan het licht. Zij maken dat vanmiddag bekend tijdens een seminar op CERN, dat te volgen is via webcast.cern.ch om 16.00 CEST. Omdat dit resultaat zeer onverwacht en revolutionair is, zijn onafhankelijke metingen van anderen nu nodig. Daarom besloten de onderzoekers de resultaten nu openbaar te maken.
"Als dit bevestigd wordt is het echt revolutionair: een compleet onverwachte en ongeplande ontdekking met gigantische implicaties. Van dezelfde orde als Einstein's relativiteitstheorie. Dit maakt nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek zo ontzettend leuk! En de meting zelf is bijna te simpel om uit te leggen. Dat zie je zelden in mijn vakgebied", reageert Frank Linde, directeur van het FOM-instituut voor subatomaire fysica Nikhef op het laatste nieuws van CERN.

De meting gaat namelijk als volgt: CERN produceert een bundel neutrino's en stuurt deze naar de 730 km verderop gelegen Italiaanse OPERA detector in het Gran Sasso laboratorium. Onderzoekers meten de reistijd van de neutrino's. Deze bleek 60 nanoseconden sneller dan het licht. De onderzoekers geven aan dat nu moet worden doorgezocht naar systematische fouten. Dat gebeurt mede bij andere versnellerinstituten in Japan en de Verenigde Staten. Indien het resultaat blijft staan, is dat een revolutie en exact waar fysici op wachten: een compleet onverwachte ontdekking.

Website
www.nikhef.nl
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484

CERN
http://press.web.cern.ch/press/pressreleases/Releases2011/PR19.11E.html