Waterschap Groot Salland

Op expeditie in uiterwaard om Ruimte voor de Rivier `te beleven'

Laatste wijziging: 23 september 2011

De leerlingen uit groep 8 van obs Slingerbos uit Diepenveen kregen vrijdag 23 september de primeur. Zij waren landelijk de eerste klas die op expeditie ging om Ruimte voor de Rivier te beleven. En waar kun je dat beter doen dan in één van de uiterwaarden bij Deventer die vergraven gaat worden om de IJssel in de toekomst meer ruimte te geven?

Om kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs kennis te laten maken met Ruimte voor de Rivier, ontwikkelden Natuur- en milieu-educatiefcentrum De Ulebelt in Deventer en het Waterschap Groot Salland een gezamenlijk lesprogramma: Expeditie Uiterwaard. Focus hierbij ligt vooral op leren en beleven.

De komende jaren gaat er van alles gebeuren met de IJssel bij Deventer. Om het probleem van de flessenhals ter hoogte van het historische stadsfront op te lossen, worden over een totale lengte van circa 10 kilometer zes grote nevengeulen gegraven.

Het Deventer project aan de IJssel maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier en bestaat uit het graven van in totaal zes nevengeulen die zorgen voor een lagere hoogwaterstand op de IJssel en een snellere afvoer in tijden van hoogwater. Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe voeren samen Ruimte voor de Rivier Deventer uit. Groot Salland heeft hierin de lead.

Expeditie Uiterwaard

Met deze excursie is obs Slingerbos uit Diepenveen landelijk de eerste klas die op Ruimte voor de Rivier-expeditie ging. Het programma van Expeditie Uiterwaard bestaat uit twee delen. Deel één is een voorbereidende les in de klas, gegeven door de leerkracht zelf.

Het hoe en waarom van Ruimte voor de Rivier en het project in Deventer staat hierin centraal. Na deze les is het tijd om op pad te gaan, de Ossenwaard in, een uiterwaardgebied bij Deventer, begeleidt door een deskundige gids met medewerking van hulpouders.

De kinderen gaan enthousiast aan de slag met veldwerkopdrachten. Bijvoorbeeld zelf mini-rivieren maken aan het strandje bij de IJssel, om zo in het klein Ruimte voor de Rivier na te bootsen. Of grondboringen doen om te ontdekken welke grondsoort er schuilgaat onder de oppervlakte. Een andere opdracht is in het klein zichtbaar maken wat hindernissen voor de rivier met het water doen en kijken wat er gebeurt wanneer het water meer ruimte krijgt.

Water is een actueel thema; in Deventer herinnert iedereen zich nog wel de meest recente hoogwaterstanden van januari 2011. Het thema water raakt aan onderwerpen als waterbeheer, waterbewustwording, waterveiligheid, klimaatbestendigheid, waterbeleving. En water is bovendien een aansprekend en uitdagend onderwerp voor kinderen. Deventer heeft als stad aan de IJssel een rijke historische band met de rivier. Met de toekomstige geplande ingrepen rondom veiligheid en wateroverlast (Ruimte voor de Rivier), staat er de komende jaren veel te gebeuren in en rond de IJssel.

Met Expeditie Uiterwaard willen de partijen bereiken dat kinderen weten waarom er ruimte voor de rivier wordt gemaakt. Ze maken kennis met de rivier, de uiterwaarden en leren met hoofd en handen over het hoe en waarom van de rivier en de geplande ingrepen. De Ulebelt werkt hierin tevens samen met IVN Deventer, Stichting IJssellandschap en provincie Overijssel.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl