GroenLinks bouw Groningse kolencentrale Grote tekst

Kamerfractie teleurgesteld over bouw Groningse kolencentrale

Vrijdag 23 september 2011, 14:08u - Liesbeth van Tongeren
* energie

* kolen

* kolencentrales

Kamerfractie teleurgesteld over bouw Groningse kolencentrale

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks is teleurgesteld dat RWE/Essent door mag gaan met de bouw van een vieze kolencentrale in de Eemshaven. De Raad van State haalde een aantal weken geleden een streep door de natuurvergunning. Helaas verstrekt de provincie Groningen nu een gedoogvergunning waardoor de bouw toch door kan gaan.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Kolencentrales zijn ouderwets en vervuilend. De uitspraak van de Raad van State bood een unieke kans voor minister Verhagen en de provincie Groningen om samen met RWE/Essent en de milieuorganisaties te zoeken naar alternatieven. Zoals de bouw van een veel schonere biomassacentrale. Helaas hebben zij daar niet voor gekozen."

GroenLinks pleit voor een snelle uitrol van schone energie. Als we nu investeren in zon, wind en duurzame biomassa, dan hebben we geen kolen- of kerncentrales meer nodig.

GroenLinks was dan ook verbaasd dat minister Verhagen liever doorgaat met de bouw van vieze kolencentrales. Van Tongeren stelde daar eerder kritische vragen over aan de minister.

"Groen heeft de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat de bouw van schone windmolens in Groningen en Friesland minimaal tien keer zoveel banen op kan leveren als de bouw van een vieze kolencentrale. Waar wachten we dan nog op?", aldus Van Tongeren.

GroenLinks heeft een eigen initiatiefwet op de plank liggen die een hoge milieubelasting invoert voor kolencentrales. De wet stimuleert energieproducenten om af te zien van de bouw van kolencentrales. Voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft de Kamer al over de wet gedebatteerd.

GroenLinks wil de behandeling van het wetsvoorstel zo snel mogelijk afronden, zodat de Tweede Kamer erover kan stemmen.