Stichting Aids Fonds

In memoriam: Marcel van Soest

23-09-2011
Marcel van Soest, directeur van de World AIDS Campaign, is woensdag 21 september op 46-jarige leeftijd overleden.

Marcel van Soest werkte tien jaar lang in Afrika en Azië voor Artsen zonder Grenzen. Tevens gaf hij leiding aan hun campagne Access to essential medicines. Hij zette zich in om toegang tot hiv-medicatie tot speerpunt van de organisatie te maken.

AIDS Foundation East West, die zich richt op hiv-bestrijding en preventie in Oost-Europa en Centraal-Azië, was zijn initiatief.

In 2004 werd Marcel van Soest directeur van de Worlds AIDS Campaign (WAC). WAC opereerde tot dan toe onder Unaids, de aidsorganisatie van de Verenigde Naties, maar Marcel kreeg de taak om hier een onafhankelijke non-profitorganisatie van te maken. WAC zet zich door middel van lobby en pleitbezorging in voor universele toegang tot hiv-medicatie en voor de rechten van hiv-geïnfecteerden.

Ton Coenen, directeur van Aids Fonds en Soa Aids Nederland: Marcel was een van de meest gepassioneerde en volhoudende aidsactivisten van de afgelopen jaren. Daardoor lukte het hem succes te boeken en er aan bij te dragen om aids in vele internationale gremia op de agenda te houden.

Allyson Leacock, voorzitter van WAC: Marcel was gepassioneerd en vriendelijk, nederig en menselijk, betrokken en meelevend. Hij zette al zijn aanzienlijke talenten in voor zijn werk. Ook al vroeg dit vaak grote persoonlijke offers.