Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Koninklijke Onderscheiding voor Goutumers

EMBARGO TOT VRIJDAGMIDDAG 23 SEPTEMBER 17.30 UUR

De heer J. Venema (4 juni 1927 te Rauwerderhem) Wonende te Goutum
En
De heer O. Kooistra (26 november 1925 te Idaarderadeel) Wonende te Goutum
Worden beide benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Beide heren zijn vanaf eind jaren '50 op vele fronten als vrijwilliger actief in Goutum. Nu is het moment gekomen dat ze het wat rustiger aan gaan doen.

De heer Oebele Kooistra was met name betrokken bij de Wiardaskoalle en dorpshuis Ien en Mien. Voor de school speelde hij jarenlang Sinterklaas en vervulde hij een bestuursfunctie in de ouderraad. Voor het dorpshuis was hij onder meer onderhoudsman, inkoper en beleidsmedewerker. Bij de bouw van het nieuwe dorpshuis (oplevering in 1982) heeft hij een grote rol gespeeld.

Samen met de heer Jildert Venema vormt de heer Oebele Kooistra het technische en sociale middelpunt van dorpshuis Ien en Mien.

De taken van de heer Jildert Venema voor het dorpshuis waren door de jaren heen heel divers, van snertverkoper tot het uitvoeren van alle voorkomende onderhoudsklussen. Hij heeft bij de bouw van het nieuwe dorpshuis ook een grote rol gespeeld. Daarnaast heeft de heer Venema bijna een halve eeuw veel betekend voor toneelvereniging 'Krap bij Kas'. Hij was onder andere souffleur en timmerman. Zelf speelde hij geen toneel.

Ook voor korfbalvereniging Wêz Fluch was de heer Venema jarenlang een onmisbare vrijwilliger. Hij was onder andere voorzitter, barmedewerker, redacteur van het clubblad en lid van de bouwcommissie. In 1991 werd hij benoemd tot Lid van Verdienste en in 2001 tot Erelid van de club.