Topvrouw Patricia Lanssiers nieuwe vicevoorzitster pharma.be

23/09/2011 16:08

PHARMA.BE

Patricia Lanssiers volgt Jan Van Acker op als vicevoorzitter van pharma.be Samen met voorzitter Kris Westelinck en het pharma.be team zal zij zich inzetten bij de overheid voor een geneesmiddelenbeleid met een langetermijnvisie om de innoverende (bio)farma in België te vrijwaren. Een sector die duurzaam investeert in de ontwikkeling van geneesmiddelen in ons land, heeft vooral nood aan reglementaire stabiliteit.

"In budgettair onzekere tijden willen we de aandacht vestigen op het belang van de (bio)farmaceutische researchactiviteiten voor de patiënten, de kenniseconomie en de tewerkstelling in ons land. Onze drijfveren zijn immers innovaties met therapeutische meerwaarde ontwikkelen en zo snel mogelijk beschikbaar maken voor de patiënten. Een geneesmiddelenbeleid met een gedegen toekomstvisie voor innovatie en gedragen door de gezondheidspartners is dan ook een noodzaak. De sector zal blijven actief en structureel samenwerken met de overheid aan een kwalitatieve gezondheidszorg met een snelle toegang voor patiënten tot nieuwe geneesmiddelen, zonder de budgettaire draagkracht van onze ziekteverzekering uit het oog te verliezen", besluit Patricia Lanssiers.

Ondanks de sterke troeven van de innoverende geneesmiddelensector in België liggen er tal van uitdagingen voor ons en loeren er risico's om de hoek.

De sector werd in 2011 voor de elfde keer verkozen tot meest aantrekkelijke werkgever. Na een topjaar in 2008 is er de laatste twee jaar evenwel een lichte daling op het vlak van tewerkstelling. In de farmaceutische sector tellen de bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen en produceren het grootste aantal werknemers. Net deze Belgische vestigingen van multinationale researchbedrijven zijn doelwitten van andere landen, die met fiscale incentives lonken naar onze opgebouwde knowhow. België heeft nog steeds een aantal troeven zoals een uitgebouwd medisch-academisch netwerk en hoogopgeleid personeel, maar de toegang voor de patiënt tot een therapeutische innovatie weegt door in de verankering van een vestiging in België. Die innovaties zijn immers het eindresultaat van enorme R&D-inspanningen gedurende tien tot twaalf jaar. Terwijl in de jaren 1980 een innovatief medicament 230 miljoen dollar kostte, is dat intussen opgelopen tot 1,2 miljard dollar door onder meer steeds striktere veiligheidsvereisten, grotere en langere klinische studies, complexere onderzoeksdomeinen en nieuwe technologische processen.

Patricia Lanssiers, Managing Director van Eli Lilly Benelux, is de nieuwe vicevoorzitster van pharma.be Zij behaalde een Master in de farmaceutische wetenschappen in 1984 aan de Université Libre de Bruxelles. Na haar studies ging zij meteen aan de slag in de geneesmiddelensector bij Sandoz (1984-1997) en Novartis (1997-2000) waar zij expertise verwierf in verschillende operationele units waaronder marketing, regulatory, kwaliteitscontrole en in het medisch departement. Sinds december 2000 heeft zij bij Eli Lilly diverse sleutelfuncties uitgeoefend, zowel in België als op Europees niveau.

Contactpersoon: Christine Vanormelingen, Communication Director & Spokeswoman, 02 661 91 03 - 0477 40 57 93 - cvo@pharma.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel