D66

maandag 26 september 2011

Hervorm Europa, maak de juiste keuzes!

Het is tijd voor hervormingen, zowel in Nederland als in Europa. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw en Europarlementslid Gerben-Jan Gerbrandy is nú het moment om in te zetten op structurele veranderingen in de Europese begroting. In Brussel beginnen de onderhandelingen voor de Meerjarenbegroting 2014-2020, de Tweede Kamer debatteert hier morgen over. "Laat Nederland weer een moderne voortrekkersrol spelen, in plaats van alleen naar de begroting te kijken als boekhouder. Het is van belang nu de juiste keuzes te maken," stelt Schouw.

Niet meer, maar beter

Op 12 september sprak de Raad van de Europese Unie voor het eerst formeel over de Meerjarenbegroting. Samen met de acht netto-betalende lidstaten is een verklaring opgesteld dat de volgende begroting sober zal zijn. Schouw: "Wij zijn blij dat het kabinet door de eurocrisis opnieuw het belang van een sterk Europa inziet. Maar in tijden van soberheid gaat het niet alleen om zuinig te zijn met de uitgaven, we moeten het geld ook beter investeren. De uitgaven in 2020 hoeven niet hoger, maar wel beter!"

Naar een kenniseconomie

De economische problemen in Zuid-Europa bewijzen dat de Europese subsidies verkeerd worden uitgegeven. Nu nog gaat driekwart van de begroting naar landbouwsubsidies en structuur- en cohesiefondsen. D66 wil dat geld in de structurele versterking van landen investeren. Dus in innovatie en duurzaamheid. Banen volgen dan vanzelf. "We moeten vooruit kijken. Kenniseconomiën, zoals China en India, zijn hard bezig ons voorbij te lopen. Geld voor innovatie en duurzaamheid levert meer op dan subsidies die we weggeven aan aardappelen en bloemkool," verklaart D66-Europarlementariër Gerbrandy. De speerpunten van de sociaal-liberalen zijn ook de prioriteiten uit de EU2020 strategie, de lange termijn planning die Europa de sterkste en duurzaamste economie ter wereld moet maken. Dat kan echter pas worden waargemaakt, als diezelfde prioriteiten ook in de begroting hun weerslag krijgen.

Eerlijke financiering

Naast de uitgaven moeten ook de inkomsten van de EU worden hervormd, vindt Gerbrandy. Volgens de D66´er is een systeem van directe financiering eerlijker en transparanter, in plaats van de nationale bijdragen die nu in achterkamers worden bedisseld. In het huidige systeem draagt een rijke Portugees minder af dan een arme Nederlander. Daar wil D66 vanaf. De sociaal-liberalen stelden al begin dit jaar voor een deel van de EU-inkomsten via de BTW te laten lopen. Ook de Europese Commissie wil dat tegen 2020 zo´n 60 procent van de begroting direct wordt gefinancierd. Gerbrandy: "Directe financiering voorkomt het nodeloos rondpompen van subsidies. De reflex van lidstaten verdwijnt om zoveel mogelijk geld naar eigen land terug te harken, ook al gaat het naar onzinnige projecten."