Ingezonden persbericht


persbericht

Plaats: Haarlem
Datum: 6 september 2011

Europese Dag van de Talen 2011
'Met talen kom je verder!'

Op 26 september 2011 viert heel Europa de Europese Dag van de Talen. Het Europees Platform -" internationaliseren in onderwijs en diverse talen- en cultuurcentra organiseren evenementen om aandacht te vestigen op deze dag. Het thema is dit jaar 'Met talen kom je verder!' Met gedegen kennis van vreemde talen komen leerlingen verder op school, in hun carrière en eigenlijk in hun hele leven.

Europees Platform brengt taaldocenten verder
Voor vmbo-taaldocenten organiseert het Europees Platform op vrijdag 30 september een praktijkdag met workshops en 'good practices' van taalprojecten. Zowel experts als ervaren scholen delen hier hun kennis met taaldocenten die inspiratie willen opdoen.

Bovendien zal traditiegetrouw de wedstrijd Beste Europese Dag van de Talen op School plaatsvinden op scholen in heel Nederland. Om in aanmerking te komen voor de prijs van ¤ 1.000, organiseert iedere deelnemende school op haar eigen manier een bijzondere en inspirerende Europese Dag van de Talen. Deze wedstrijd is voor alle basisscholen en middelbare scholen.

Leerlingen van tweetalige scholen voor voortgezet onderwijs gaan op de Europese Dag van de Talen een dagje terug naar hun oude basisschool om daar een les Engels te geven aan leerlingen van groep 8. Op deze manier maken basisschoolleerlingen kennis met vreemde talen en leggen ze alvast contact met de middelbare scholen.

Ook cultuurcentra vieren taaldiversiteit
De cultuurcentra organiseren bij Maison Descartes in Amsterdam samen een Europees talenfeest voor Nederlandse leerlingen uit groep 8 en de brugklas. Op vrijdag 23 september kunnen de leerlingen spelenderwijs kennismaken met vier van de acht aangeboden talen: Pools, Spaans, Hongaars, Italiaans, Bulgaars, Tsjechisch, Duits en Frans.

Europese Dag van de Talen
Naar aanleiding van het succes van het Europees Jaar van de Talen (2001) en de eerste Europese Dag van de Talen is 26 september gekozen om elk jaar specifieke aandacht te besteden aan de bevordering van het leren van talen. Op en rond deze datum worden allerlei evenementen georganiseerd en initiatieven ontplooid waardoor het Europees Jaar voor de Talen jaarlijks een vervolgdag krijgt.

Lees verder over de activiteiten op de Europese Dag van de Talen 2011: www.europeesplatform.nl/dagvandetalen