Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, maandag 12 september 2011


- Persbericht -

Autisme: een leven lang anders
Van evolutionair voordeel tot toenemende kwetsbaarheid

De snellere en socialere samenleving doet een steeds groter beroep op de individualiteit, improvisatie en flexibiliteit van mensen. Autisten raken in deze vernieuwde maatschappij in toenemende mate in moeilijkheden. Hoogleraar klinische kinder- & jeugdpsychiatrie Rutger Jan van der Gaag zoekt naar nieuwe inzichten om een beter beeld te krijgen van de sterke en kwetsbare kanten van mensen met autisme. Op maandag 26 september gaat Van der Gaag in het Rode Hoed Wetenschapscafé op zoek naar hoe we Autisten een `ander` maar niet minder volwaardig leven kunnen bieden.

Rutger Jan van der Gaag groeide op in diverse Europese landen en kwam in 1968 naar Nederland. Hij studeerde medicijnen, specialiseerde zich in de huisartsengeneeskunde en daarna in de (kinder- en jeugd) psychiatrie. Hij is al jaren gespecialiseerd in de ontwikkelingsstoornissen (autisme-, ADHD- verslaving). Naast veel klinisch werk is hij als hoogleraar verbonden aan het UMCN St. Radboud en Karakter Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Nijmegen waar hij onderwijs verzorgt, opleider is en wetenschappelijk onderzoek begeleidt op dit gebied. Tevens is Van der Gaag voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, en gasthoogleraar in vele omringende en verre landen.

Moderator: Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist Elsevier.

Het Wetenschapscafé is een initiatief van De Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure en wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Universitair Medisch Centrum, AMC-UvA, VU medisch centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ, Netherlands Consortium for Healthy Ageing. Datum: 26 september. Aanvang: 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten ¤ 7,50 en ¤ 6,50 (CJP/studenten/stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en (020) 638 56 06.

2v1
Wanneer u 1 kaart koopt kunt u na aanmelding een 2de persoon GRATIS meenemen. Mail de naam van de persoon vóór maandag 19 september 2011 09.00 uur naar receptie@rodehoed.nl.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde persbericht -