Gemeente Tilburg

Woningen langs spoor succesvol geïsoleerd

Bewoners eerste straat tevreden

In de zomerperiode is de gemeente gestart met een project dat de geluidsoverlast in woningen op korte afstand van het spoor aanpakt. De eerste woningen in de Alleenhouderstraat zijn inmiddels naar tevredenheid van de bewoners aangepast. Het gaat om maatregelen als geluidwerend (dubbel) glas, nieuwe kozijnen, geluidgedempte ventilatievoorzieningen of extra maatregelen aan het dak.

Geluidsniveau te hoog
Dit initiatief is een onderdeel van een groter project. De eerste stap was de aanleg van stille spoorbruggen, geluidschermen en het aanbrengen van raildempers. Hoewel het geluidniveau daar sterk door afnam, bleek er voor de geluidsoverlast in de woningen meer nodig. Daarom worden nu de gevels onder handen genomen. Het project wordt volledig gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Bureau Sanering Verkeerslawaai.

Lange voorbereidingtijd
Medio 2008 is de bouwkundig adviseur van de gemeente Tilburg gestart met een inventarisatie van de woningen. Het opnemen van de woningen, het uitwerken van de maatregelen en het verkrijgen van de goedkeuring heeft lang geduurd. Het ministerie verleende eind 2010 subsidie.
Het woningproject is onderverdeeld in fases. Fase I/ II betreft hoofdzakelijk de Alleenhouderstraat en Zuid Oosterstraat maar er wordt ook gewerkt aan woningen aan het NS-Plein, Spoordijk, Spoorlaan, Hoevense Kanaaldijk, Gasthuisring en Bokhamerstraat. De woningen zijn hoofdzakelijk particulier eigendom. De woning aan de Bokhamerstraat is echter van een corporatie.
In deze fase wordt er voor ca. ¤ 300.000,- aan maatregelen aangebracht. Hoeveel decibel de geluidbelasting wordt teruggebracht, is afhankelijk van de ligging en de staat van de woning.

Uitvoering
Zoals eerder vermeld voltrekt het project zich gefaseerd. Eerst worden de woningen aangeschreven met het verzoek deel te nemen aan het project. Vervolgens wordt er subsidie aangevraagd. Na goedkeuring door het ministerie start er een aanbestedingsprocedure. Daarna kan een opdracht worden verstrekt aan een aannemer voor de uitvoering van de maatregelen. Op de website van de gemeente www.tilburg.nl/geluid staat welke woningen meedoen aan het project en in welke fase een woning zich bevindt. De uitvoering van het project loopt door tot maart 2012.