Diergaarde Blijdorp


---

Illegale varkensbroodjes in beukenbos
27-09-2011
Op 17 oktober 2003 kregen Blijdorps botanisten zielige knolletjes binnen van in beslag genomen wilde cyclaampjes. Om precies te zijn 272 stuks. De knollen schreeuwden om uitgeplant te worden. Het varkenbroodje, Cyclamen hederifolium, komt oorspronkelijk uit warme Europese streken met vochtige winters en droge zomers. Zie daar maar eens een oplossing voor te vinden in ons koude kikkerland...

Na enig beraad werd besloten dat de oplossing van de standplaats wel eens heel eenvoudig kon zijn. We planten ze uit onder onze grote beuken. In de zomer nemen de beuken zoveel water op dat de varkensbroodjes droge voeten houden. In het winterseizoen kunnen zij dankzij de bladverliezende beuken weer genoeg water opslaan in hun knol.

Op dit moment staan ze te bloeien en dat is echt een bezoekje waard. Niet alleen hun tere bloemen met omgeslagen bloemblaadjes zijn een lust voor het oog, maar ook het blad is een aangename verrassing. De tweede naam is wel verwarrend: hederifolium betekent: "lijkt op blad van de hedera". Maar zak nu eens door je knieën en bekijk de blaadjes eens goed. Dat lijkt toch niet echt op een hedera of in gewoon Nederlands, klimop-blad? Iemand die echt kijkt ziet zelfs de vorm van een kerstboom op het blad.

Kom daarom maar eens doorzakken in ons beukenbos tegenover de Koedoe-kraam.