Raad van State


dinsdag 27 september 2011
De zaak werd eerder op zitting behandeld op 26 september 2011. De zitting zal worden voortgezet op 28 september 2011. (zaaknummer 200908600/1)
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Amsterdam van het bestemmingsplan 'Museumkwartier en Valeriusbuurt'. Het plan heeft betrekking op de gebieden rondom het Museumplein en het zuidelijk deel van de Willemsparkbuurt. Het gebied wordt begrensd door de Koninginneweg, de Van Eeghenstraat, het Vondelpark, de Singelgracht, de Boerenwetering, het Noorder Amstelkanaal, de Cornelis Krusemanstraat en de Amstelveenseweg. Het bestemmingsplan heeft een overwegend conserverend karakter. Dit houdt in dat er (bijna) geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Toch maakt het plan onder meer ook steigers en pontons mogelijk in de Singelgracht. Een echtpaar dat daar tegenover woont is het niet eens met de steigers en pontons, omdat het vreest voor overlast. Daarom heeft het echtpaar beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201107570/2) Zitting over de wijziging door de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van de 'natuurvergunning' van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. De wijziging houdt in dat de producentenorganisatie in de Haringvlietmond 70.000 mosselton mosselzaad mag opvissen in plaats van de eerder vergunde 50.000 mosselton. De Haringvlietmond ligt in het beschermde natuurgebied Voordelta. De Faunabescherming is het niet eens met deze wijziging en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Faunabescherming is tegen het opvissen, omdat zij vreest dat er schade ontstaat aan de bodem van de Voordelta en dat er te weinig voedsel overblijft voor de toppereenden in het gebied. (zaaknummer 201102164/1)

14.45 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om een 'natuurvergunning' te verlenen voor het kunstproject 'Land in Beeld' in het beschermde natuurmonument Oosterse Laagjes. De Stichting Kunstzin had om de vergunning gevraagd. Het kunstproject bestaat uit tien kunstwerken. De stichting wil deze kunstwerken in het gebied plaatsen. Verder wil de stichting dat het gebied twee keer per week gedurende twee uur wordt opengesteld voor maximaal twaalf personen. Ook heeft zij gevraagd om een cateringwagen en een toilet net buiten het beschermde natuurgebied te mogen plaatsen. Het provinciebestuur wil hier niet aan meewerken, omdat het gebied Oosterse Laagjes in de Haringvliet ligt, dat een beschermd natuurgebied is. Recreatie moet zo veel mogelijk worden beperkt vanwege de broedende weidevogels en de vogels die daar overwinteren, aldus het provinciebestuur. De stichting is het niet eens met de weigering en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201103532/1)