Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van de heer J.J. Rijpma MA en de heer R. Kuijper
(ingekomen 8 juli 2011
en antwoorden door het college verzonden op 27 september 2011)


Schriftelijke vragen inzake ARK-festival en Wereldfeest

Op 19 juni 2011 vond in Kanaleneiland het 'gratis' ARK-festival plaats. Het ARK festival is 'gratis', althans voor bezoekers, omdat de gemeente het festival financieel mede mogelijk maakt. Eén van de activiteiten tijdens dit festival was 'Vrouwenpower'. In een, volgens bezoekers, hermetisch afgesloten tent vonden activiteiten plaats, alleen voor vrouwen. Mannen waren niet welkom.
De organisatie claimde in het AD van 28 juni 2011 dat ze alleen op deze manier een bepaalde groep vrouwen kon bereiken. De VVD en Groep Kuijper vinden dit een vreemde redenering. Men haalt vrouwen uit hun huizen naar het festival, met vervolgens een verblijf in een afgesloten tent.
Het college uitte in de speerpuntennotitie Diversiteitsbeleid 2011-2014 nog haar voornemen om de traditionele rolopvatting over de vrouw terug te dringen. Dit college heeft gelijkheid tussen man en vrouw dus op schrift hoog in het vaandel staan, maar de gemeente gaat, na het gescheiden sporten, gescheiden inburgeren en gescheiden buurtfitnessen, rustig door met het subsidiëren van activiteiten waar vrouwen bewust van mannen worden gescheiden.
Over deze gang van zaken hebben VVD en Groep Kuijper de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het feit dat op het ARK festival een tent stond die alleen toegankelijk was voor vrouwen?

Ja.


2. Wat vindt het college van het aanbieden van dit soort activiteiten?

Als onderdeel van het totale programma dat voor een zeer breed publiek toegankelijk is heeft het college met een dergelijke activiteit geen problemen. In de doelstellingen van het ARK Festival is bijvoorbeeld nadrukkelijk geformuleerd: "Het ARK Festival bereikt een breed publiek namelijk: gezinnen met kinderen, jongeren, kunst en cultuur liefhebbers, wijkbewoners en bezoekers uit de regio van alle leeftijden." Met andere woorden: het festival sluit geen groepen uit.


3. Hoe rijmt het college de subsidiëring van deze segregerende activiteit met het officiële voornemen om de traditionele rolopvatting over de vrouw terug te dringen?

Het college is van mening dat dit voornemen niet doorkruist wordt door het subsidiëren van het ARK Festival.


4. Zal het college in de toekomst vergelijkbare activiteiten (blijven) subsidiëren? Zo ja, beschikt u over aantoonbare resultaten van uw subsidie die de uitgaven zouden kunnen rechtvaardigen en kunt u die resultaten met ons delen?

Een eventuele volgende aanvraag voor een ARK-festival in het kader van het budget Bewonersinitiatieven is niet meer aan de orde aangezien het beschikbare budget inmiddels volledig is benut. Conform de toekenning, zal de organisatie van het festival zowel een financiele als een inhoudelijke verantwoording overleggen. Deze hebben wij nog niet ontvangen. Gezien de recente uitvoering, medio juni, en de vakantieperiode verwachten wij deze in de de loop van oktober.

In het algemeen: elke nieuwe aanvraag zullen wij op zijn eigen merites beoordelen, met inachtneming van de kennis die wij in het verleden hebben opgedaan met gelijksoortige activiteiten. Zo ook het ARK-festival.


Enkele dagen later vond in Utrecht het gratis Wereldfeest plaats (gelieerd aan het ARK-festival, aldus de website). Het Wereldfeest kan zich in uw diversiteitsubsidiebeleid verheugen en staat voor dik 160.000 euro op uw subsidierol 2010. Van verschillende bezoekers en uit de media hebben VVD en Groep Kuijper vernomen dat er op het Wereldfeest hoofdzakelijk autochtone bezoekers waren en op het ARK-festival hoofdzakelijk allochtone bezoekers.

5. Is dit in het kader van gesubsidieerde diversiteit een wenselijke situatie. Zo ja, waarom? Zo nee, wat gaat u hier aan doen?

Nee, dit is geen wenselijke situatie. Het college is van mening dat bij een stedelijk festival dat subsidie ontvangt vanuit de doelstelling om diversiteit zichtbaar te maken, dit zich moet uiten in zowel het publieksbereik als de programmering. Met het Wereldfeest is vorig jaar al afgesproken dat de doelgroep/bezoekers verbreed moet worden. Hiertoe heeft de organisatie ook in 2011 al diverse side-projects ontwikkeld zoals bijv. de Urban Talent Award en zijn er in 2011 diverse nieuwe activiteiten, meer gericht op bewustwording, opgenomen in de programmering, zoals een debattent, Critical Mass tentoonstelling etc. Ook dit jaar zullen we op basis van de signalen over het onvoldoende bereiken van een divers publiek en de verantwoording van de organisatie hierover in gesprek gaan met de organisatie van het wereldfeest en hieraan voorwaarden stellen ten aanzien van een volgende editie. Daarnaast zijn wij van mening dat de organisatie van het wereldfeest zich meer moet inspannen om andere fondsen/sponsoren te werven. Zoals bekend is de subsidie met ingang van 2011 terug gebracht tot E 75.000 per jaar.


6. Is het college het met de VVD eens dat 'gratis' festivals eigenlijk een vorm van concurrentievervalsing zijn en dat dit een oneerlijke situatie oplevert ten opzichte van al die andere festivals in de stad die gewoon hun eigen broek moeten ophouden?

Nee, het college is het daar niet mee eens. Een beperkt gratis aanbod voor een breed publiek draagt bij aan het zeer laagdrempelig kunnen kennis maken met kunst en cultuur. Het college heeft geen aanwijzingen dat dit ten koste zou gaan van het bereik van andere festivals.


---- --