Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

National Geographic Magazine Nederland * België

'Puberen als noodzaak om te overleven'

DIEMEN, 27 september 2011 - Pubers hebben het best denkbare brein om de stap van het veilige huis naar de ingewikkelde buitenwereld te zetten. Dat zeggen neurowetenschappers in het oktobernummer van National Geographic, dat deze week verschijnt.

Volgens gangbare theorieën over het puberbrein zijn de hersenen van tieners nog 'onrijp' en 'in aanbouw', wat de oorzaak zou zijn van de veelal als problematisch ervaren pubereigenschappen als roekeloosheid, impulsiviteit en egoïsme. Maar onderzoekers die het puberbrein vanuit het perspectief van de evolutietheorie bekijken, hebben een veel positiever beeld. Zij stellen dat de puber 'geen halffabricaat' is, maar 'een hoogsensitief wezen dat zich prima kan aanpassen en het best denkbare brein heeft om de grote stap naar volledige zelfstandigheid te zetten'.

"We zijn nu eenmaal gewend om de puberteit als een probleem te zien," zegt neurowetenschapper B.J. Casey in National Geographic, maar in het brein "gebeuren precies die dingen die je op dat moment nodig hebt," in zowel psychisch als neurologisch opzicht. Rond het 25ste levensjaar zijn de hersenen voltooid. "Het lijkt misschien gek dat ons verstand met de jaren komt," stelt National Geographic. "Maar als we eerder slim werden, waren we een stuk stommer geweest."