Ingezonden persbericht


Dinsdag 27 september 2011, Den Dolder

Persbericht:
volgens onderzoek kan verlagen cholesterol
ziekten veroorzaken

Een ander geluid over cholesterol

De Zweedse doktor Uffe Ravnskov heeft meer dan 30 jaar als onafhankelijke onderzoeker de feiten en fabels bestudeerd van de bijzondere substantie die wij allen in ons lichaam hebben. Hij is tot de conclusie gekomen dat de tot nu toe gepropagandeerde cholesterolcampagne meer met de winst van bepaalde voedings- en farmagiganten te maken heeft dan met de gezondheid van de consument.

Een aantal feiten en fabels

* Cholesterol is 'goed' noch 'slecht'.

* Het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.
* Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose ('aderverkalking') en hartinfarcten, zo wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.
* Ons lichaam produceert 3 à 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beïnvloeden.
* Helaas zijn statines (cholesterolverlagers) kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaar worden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.
* Oudere mensen met een hoog cholesterol leven langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.

Medisch bedrog
Dr. Uffe Ravnskov stelt dat er inmiddels zo veel onderzoeken zijn die aantonen dat de al 50 jaar durende cholesterolcampagne een groot medisch bedrog is. Echter de fraude zit zo verweven in ons systeem en er zijn zo veel mensen financieel van afhankelijk dat niemand het wil erkennen, laat staan terugdraaien. In zijn boek wijdt Ravnskov tevens aandacht aan de voedingsindustrie die deel is van het instandhouden van de cholesterolmythe door 'cholesterolverlagende' voedingsproducten op de markt te brengen.

Dr. Uffe Ravnskov
Dr. Uffe Ravnskov heeft een indrukwekkende cv (klik hier) en heeft tientallen andere boeken en honderden publicaties geschreven over het onderwerp cholesterol.

Het boek (IBSN 9789079872305) is vanaf 28 augustus 2011 te koop via de (online) boekhandel, heeft 264 pagina's, groot formaat (16,5 x 24,5 cm) en kost ¤ 19,95.

Met vriendelijke groet,
het team van Succesboeken.nl

//////////

Noot voor de redactie (