Rabobank Nederland

Elf nominaties Herman Wijffels Innovatieprijs 2011

10 jaar Herman Wijffels Innovatieprijs

Rabobank heeft de nominaties voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2011 bekend gemaakt. Dit jaar zijn uit de bijna 500 inzendingen elf ondernemers geselecteerd. De prijs bestaat dit jaar 10 jaar. De uitreiking heeft plaats op 3 november a.s. tijdens een evenement over duurzame innovatie bij Rabobank Nederland in Utrecht. Nieuw is dat er dit jaar een speciale publieksprijs wordt uitgereikt.

De Herman Wijffels Innovatieprijs heeft als doel ondernemers te helpen hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. Juist in het huidige tijdsgewricht is het streven naar duurzame vernieuwing van groot belang. Bij de beoordeling is dit jaar meer nadruk gelegd op de impact van de vinding op de samenleving en de wereld.

De afgelopen maanden heeft een beoordelingscommissie zich gebogen over de ingediende innovaties. De innovaties zijn afkomstig uit verschillende sectoren. Een jury van deskundigen zal onder voorzitterschap van Rabobank bestuursvoorzitter Piet Moerland gaan uitmaken wie in november de hoofdprijs van ¤ 50.000 wint. Er zijn ook een tweede, derde en een aanmoedigingsprijs voor jong talent. Dit jaar is er voor het eerst een aparte publieksprijs. In totaal is ¤ 125.000 euro aan prijzengeld bbeschikbaar.

Op donderdag 3 november wordt bekend gemaakt welke nominaties een van de vijf prijzen in de wacht slepen.Voor de publieksprijs kan vanaf 17 oktober worden gestemd via facebook. Nu al is daar informatie te vinden over de Herman Wijffels Innovatieprijs: on.fb.me/hwinnovatieprijs

Nominaties 2011

Autitouch B.V., Freena Eijffinger (Eindhoven)

Vroege herkenning van autisme bevorderen.

Fiby Products i.o., Marten Luinstra (Vinkenbuurt)

Energiezuinige stille lichte kiepbare composieten laadbak.

AM Coatings B.V., Hossein Mahmoud (Ede)

Coating voor duurzame bescherming tegen schadelijke bacteriën.

Optimair, Ton Letwory (Tuk)

Energiezuinig drogen van lucht.

Sorama ,Vincent Locht en Rick Scholte (Eindhoven)

Geluidscamera die geluidslekken zichtbaar maakt.

VOF Schilder en Schilder VD-64, Patrick Schilder, Jack Schilder en Ger Schilder (Volendam)

Overlevingsbak voor bijvangst in de visserij.

INCOTEC Group B.V., Jan Willem Breukink (Enkhuizen)

Coating voor zaaigoed waarmee opbrengst gewassen per hectare stijgt

I-PADD B.V. ,Wim Tinke en Hans Voorwinde (Barendrecht)

Geautomatiseerd zitkussen dat complicaties bij langdurig zitten helpt voorkomen.

(TM)TurnToo, Thomas Rau (Amsterdam)

Systeeminnovatie waarbij een consument niet het eigendom van een product koopt, maar de prestatie ervan.

Voltea B.V., Michiel Lensink, Albert van der Wal en Hank Reinoud (Sassenheim)

Zonder chemicaliën en met nauwelijks afvalwater ontzilten en ontharden van water.

Inodia B.V., Lourens Zwart, Hans Derksen en Stefan Rutten (Arnhem)

Eiwit uit eendenkroos voor voeding en technische toepassingen.

Een toelichting vindt u in de bijlage.

Uitreiking

De Herman Wijffels Innovatieprijs wordt voor de tiende keer gehouden. Dit jaar vindt de uitreiking voor de eerste keer plaats bij Rabobank Nederland in Utrecht. Omdat het de tiende keer is, zal er een speciaal programma zijn over de betekenis van duurzame innovaties voor de Nederlandse economie.

Naast Herman Wijffels (hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering Universiteit Utrecht) zullen Piet Moerland (voorzitter raad van bestuur Rabobank Nederland). Jacqueline Cramer (hoogleraar Duurzaam Innoveren Universiteit Utrecht/Directeur van het Utrechtse Centrum voor Aarde en Duurzaamheid), Renate van Drimmelen (directeur BreedofBuilds/lector TU Delft), Johan van den Gronden (directeur WNF) ) en Hans Stegeman (econoom Rabobank) een bijdrage leveren. Daarnaast zullen oud-deelnemers er studenten van hogescholen en universiteiten duurzame innovaties tonen.

Jury Herman Wijffels Innovatieprijs 2011

Prof. dr .ir. A.A Dijkhuizen (voorzitter raad van bestuur Wageningen Universiteit en Researchcentrum); M. ten Houten (ondernemer en oud-oprichter van Ilse Media Group), B.J. Krouwel (adviseur MVO); Dr. B. Leeftink (interim directeur-generaal Ondernemen & Innovatie ministerie van Economische Zake, Landbouw en Innovatie); drs. J.C. Oosterwijk (oud-directeur/eigenaar van The Body Shop Benelux BV); mw. prof. dr. A.J.M. Roobeek (hoogleraar Strategie en Transformatie-management Universiteit Nijenrode); prof.dr.ir. M.J.M. Tielen (lid van de raad van commissarissen Rabobank Nederland); juryvoorzitter: Dr. P.W. Moerland, voorzitter raad van bestuur Rabobank Nederland

Voor meer informatie