Provincie Noord-Brabant


---


|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 27 september |
|2011                                              |


1. Subsidieregeling Natuur en Landschapsbeheer
In verband met de verwachte kortingen op het budget voor (agrarisch) natuurbeheer wordt de subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL) in 2012 slechts beperkt opengesteld. Dit betekent dat de SNL voor 2012 niet openstaat voor nieuwe deelnemers. Ook het voortzetten van beheer buiten de EHS is uitgesloten. Tevens is het tussentijds overstappen van het programma Beheer naar de Subsidieregeling Natuur en Landschap niet langer mogelijk en worden de tarieven bevroren of verlaagd. De SNL wordt wel opengesteld voor de voortzetting van contractueel aflopend (agrarisch) natuurbeheer.

2. Reactie op Structuurvisie Buisleidingen
Gedeputeerde Staten sturen de provinciale reactie op de Structuurvisie Buisleidingen van het Rijk ter bespreking naar de Statencommissie Mobiliteit en Financiën. De inhoud van de zienswijze is een bekrachtiging van afspraken tussen de provincie en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu over de 'kortsluitroute' onder langs industrieterrein Moerdijk.

3. Statenvragen PVV over Wet Bibob
De Wet bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) is van toepassing op Wabo-vergunningen, subsidies en aanbestedingen. De provincie zoekt momenteel uit of het concreet mogelijk is om ook op andere terreinen de wet Bibob in te voeren. Dat antwoorden GS op statenvragen van de PVV-fractie.

4. Statenvragen PVV over onverdoofd ritueel geslacht vlees
In het provinciehuis wordt geen onverdoofd en/of ritueel geslacht vlees aangeboden. Het bedrijfsrestaurant biedt biologisch vlees (en melkproducten) aan. Dat is te zien aan de verpakking zodat de consument een bewuste keus kan maken. Dat antwoorden GS op vragen van de PVV-statenleden Kardol en Kap.

5. Statenvragen PVV over de veiligheid van provinciale
Er zijn geen aanwijzingen dat er hackacties zijn uitgevoerd op websites van de provincie. Tot nu toe was er geen aanleiding voor extra maatregelen. Als dat nodig is, neemt de provincie die alsnog. Dat antwoorden GS op vragen van het PVV-Statenlid Van Hattem.

6. Statenvragen PVV over subsidie Nexus
Hoewel onvolkomenheden zijn geconstateerd in het subsidieproces met betrekking tot Nexus, is dit voor de provincie geen reden de subsidie aan Nexus stop te zetten. Wel worden de onvolkomenheden gecorrigeerd. Er zijn ook geen inhoudelijke redenen om te stoppen met de subsidie. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de statenfractie PVV.


7. Statenvragen PVV over Stichting 2018Brabant Culturele hoofdstad van Europa
De Stichting 2018Brabant Culturele Hoofdstad volgt het huidige programmabureau op. De Stichting waarborgt een transparante en efficiënte organisatievorm om de kandidaatstelling voor BrabantStad voor te bereiden. De oprichting van deze stichting is in het investeringsbesluit van 10 december 2010 gemeld. Dat antwoorden GS op statenvragen van de fractie van de PVV.

8. Statenvragen PVV over werkbezoek Tallinn
Zes personen hebben deelgenomen aan een werkbezoek naar Tallinn in het kader van Brabant2018. Momenteel is Tallinn een van de twee culturele hoofdsteden van Europa. GS delen naar aanleiding van statenvragen van de PVV mee dat tijdens het bezoek is gesproken met de artistieke en zakelijke leiding van Tallinn 2011. Ook is gesproken met het gemeentebestuur over de voorbereiding en de uitvoering van het evenement.

9. Statenvragen PVV over website Erfgoed Brabant
De missie van Erfgoed Brabant luidt dat zij mensen bewust wil maken van de cultuur en geschiedenis van Brabant. Daarbij maakt het niet uit of het om eeuwenoude geschiedenis gaat, of geschiedenis van gisteren. Dit staat ook voor in het door de provincie geaccordeerde werkplan. GS zijn dan ook niet bereid Erfgoed Brabant aan te spreken op een foto van een moskee met Arabische inscripties, die voorkomt op de website van Erfgoed Brabant. Dit stellen GS naar aanleiding van statenvragen van de PVV.

10. Statenvragen PVV over Venbergse watermolen
De Venbergse watermolen is een monument met een zeer hoge

cultuurhistorische waarde. Voor eventuele financiële bijdragen aan de restauratie verwijzen GS naar de molenregeling die door de Monumentenwacht in mandaat wordt uitgevoerd. Inmiddels is contact tot stand gebracht tussen de Monumentenwacht en de eigenaar van de Venbergsemolen. Dit antwoorden GS op statenvragen van de PVV-fractie.

11. Statenvragen PVV over herbenoemingsprocedure voorzitter POC
De benoemingsprocedure voor de voorzitter van de Provinciale Omgevingscommissie (POC) is geregeld in de Verordening Provinciale Omgevingscommissie. Bij de voorgenomen herbenoeming van de heer Slangen als voorzitter is de voorgeschreven procedure gevolgd. GS hebben geen oordeel over de aard van de nevenfuncties, de hieraan verbonden tijdsbesteding en de hoogte van de hieraan verbonden vergoedingen van de heer Slangen. Zij staan een adequate vervulling van het voorzitterschap van de Provinciale Omgevingscommissie niet in de weg. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de PVV-fractie.

12. Gebiedsversterking Oostelijke Langstraat
Rijkswaterstaat (RWS) start met de voorbereiding voor het aanleggen van een ecoduct over de A59 ter hoogte van Moerputten-Engelermeer. De betrokken partijen willen onderzoeken of op de locatie van het ecoduct meerdere opgaven met elkaar verenigd kunnen worden. Enkele partijen geven aan hierbij ook cofinanciering in te willen zetten. De provincie wil de eventuele meerkosten voor deze planstudie betalen. RWS vervangt tevens de brug in de A59 ter hoogte van het Drongelens Kanaal voor 2015. De regio verzoekt RWS te onderzoeken of dit kan worden gecombineerd met een ecopassage.

13. Statenvragen PVV over verloedering campings
De problematiek rondom permanente bewoning en bijkomende 'randverschijnselen' op campings zijn primair de verantwoordelijkheid van gemeenten en recreatieondernemers. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de PVV-fractie.

14. Ontwerp tweede wijzigingsregeling Verordening ruimte 2011
Op 17 december 2010 hebben PS de Verordening Ruimte Noord-Brabant 2011
vastgesteld. Een wijziging van de Verordening is noodzakelijk. De wijzigingsvoorstellen zijn hoofdzakelijk technisch en hebben weinig tot geen invloed op bestaand beleid. Hierbij wordt advies gevraagd aan de Provinciale omgevingscommissie (POC). De wijzigingen in de verbeeldingen op kaart worden via de provinciale website toegevoegd aan de ontwerpverordening.

15. Statenvragen 50PLUS over toiletvoorzieningen in treinen)
Het college van Gedeputeerde Staten gaat niet bij de NS aandringen op het inbouwen van toiletten in Sprinters. De kosten hiervan zouden voor rekening van het Rijk komen, dat aan heeft gegeven deze lasten niet te willen dragen. Wel heeft het ministerie aangegeven dat treinen die vanaf 2015 worden besteld weer een toilet moeten hebben. Dit antwoorden GS op statenvragen van de fractie 50PLUS.

16. Statenvragen CDA over bereikbaarheid TweeSteden ziekenhuis Tilburg
De bereikbaarheid met het openbaar vervoer van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg schiet niet tekort. De provincie is niet bereid de haltes van de lijnen 136 en 137 uit de richting Waalwijk richting het ziekenhuis te verplaatsen. Wel komt er overleg met de gemeente Tilburg en het ziekenhuis over de looproute vanaf de haltes naar het ziekenhuis. Zowel de gemeente Tilburg als het Reizigersoverleg Brabant steunen de afwegingen die de provincie hierin heeft gemaakt. Dat antwoorden GS op vragen van de statenfractie van het CDA.

17. Statenvragen PvdD over decentralisatieonderhandelingen EHS/ILG
Uitgangspunt van de onderhandelingen met het rijk over de decentralisatieonderhandelingen EHS/ILG is en blijft dat de hele EHS wordt gerealiseerd. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de Partij voor de Dieren. Zodra de ontwikkelingen van de onderhandelingen het vergen,
doch uiterlijk voor ondertekening van een deelakkoord EHS/ILG, wisselen GS hierover met Provinciale Staten van gedachten.

18. Statenvragen VVD over schaliegas
Nieuwe aanvragen bij het ministerie van EL&I voor het doen van proefboringen naar schaliegas zijn geanonimiseerd bekendgemaakt. Als de termijn voor het indienen van concurrerende aanvragen is verstreken en het ministerie de provincie om advies vraagt, zijn GS van plan van deze mogelijkheid gebruik te maken. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de VVD.

19. Statenvragen SP over schaapskuddes
In Noord-Brabant zijn twaalf herders actief met schaapskuddes. Met een tijdelijke regeling subsidiëert de provincie er daarvan acht, als cultuurhistorisch element in het landschap in stand gehouden. Tevens leveren deze schaapskuddes een (beperkte) positieve bijdrage op de biodiversiteit. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de SP.

20. Statenvragen PVV over gietijzeren hoofdgasleidingen
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hoofdaardgasleidingen ligt bij de minister
van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en de netbeheerders. De provincie heeft
hiertoe geen taak. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de PVV.


---- --