Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 27 september 2011
door mr. V.H.G. Lebesque, voorzitter, M.C. Doolaard, T.R. Harkema, mw. J.R. van Ooijen en mw. drs. F. Santing, leden, in tegenwoordigheid van mr. H. Osinga, secretaris, en mr. M. Steenbergen, plaatsvervangend secretaris.

M.A. Kaatee / P. Vugts en Het Parool
Uitspraak: deels gegrond
Klager maakt bezwaar tegen de artikelen "Gokhallen Wallen gesloten" en "Kaatee blijft bij onschuld".
De Raad overweegt dat in de berichtgeving naar voren komt dat de overheid klager ziet als stroman van Holleeder en hem zijn vergunningen ontneemt in het kader van de Wet Bibob. Uit hetgeen door klager is overgelegd is voldoende aannemelijk geworden dat het besluit van de gemeente tot weigering van de vergunningen zijn oorzaak vindt in de financieringsrelatie die klager heeft met Paarlberg. Klager heeft verder gemotiveerd aangevoerd dat voor de beschuldiging omtrent de relatie met Holleeder geen grond bestaat, omdat hij onder meer onherroepelijk is vrijgesproken. Uit de berichtgeving wordt verder niet duidelijk op welke verifieerbare feiten of bronnen de beschuldiging aan het adres van klager is gebaseerd.
Naar het oordeel van de Raad hebben verweerders ten onrechte de indruk gewekt dat de oorzaak van de weigering van de gemeente ligt in de relatie van klager met Holleeder. Gelet op de mogelijke impact van deze beschuldiging had het in de rede gelegen als verweerders evenwichtiger en meer genuanceerd over deze relatie hadden bericht door de informatie over de visie van de overheid elders te verifiëren. Niet is gebleken dat een dergelijke verificatie heeft plaatsgevonden. Aldus is sprake van tendentieuze en journalistiek onzorgvuldige berichtgeving. Voor zover de klacht ziet op het gebruik van de kwalificatie `stroman van topcrimineel Willem Holleeder' is deze gegrond. (zie punten 1.1. en
1.3. van de Leidraad van de Raad)
Verder overweegt de Raad dat de kern van de berichtgeving bestaat uit het feit dat de gemeente weigert een exploitatievergunning af te geven, hetgeen zou blijken uit informatie van de gemeente. Verweerders mochten uitgaan van de juistheid van de mededeling door de gemeente, hetgeen ook niet is betwist. Het beginsel van wederhoor geldt immers niet voor berichtgeving van feitelijke aard, terwijl niet is gebleken dat de gewraakte publicatie klagers belang zodanig raakt dat wederhoor niettemin was geboden. Dit onderdeel van de klacht is ongegrond. (zie punt 2.3.4. van de Leidraad)
Trefwoorden:

· Journalistieke werkwijze: bronnen, hoor en wederhoor
· Feitenweergave: tendentieuze berichtgeving Publicatie op www.rvdj.nl/2011/63

M.A. Kaatee / B. Middelburg en Het Parool - herziening Uitspraak: afgewezen
Verzoeker heeft bezwaar gemaakt tegen de publicaties "Molensteeg crimineelste straat" en "Een steeg waar de misdaad nooit slaapt". Bij uitspraak van 7 juni 2011 heeft de Raad de klacht van verzoeker ongegrond verklaard (RvdJ 2011/40). Klager heeft de Raad verzocht om herziening van die uitspraak. Klager heeft gesteld dat zijn standpunt onvolledig in de uitspraak is verwoord. Verder kan hij zich niet vinden in de overwegingen en de beoordeling van de Raad. Verweerders hebben niet op het herzieningsverzoek gereageerd.
Volgens het oordeel van een herzieningskamer van de Raad heeft verzoeker met hetgeen hij heeft aangevoerd niet aannemelijk gemaakt dat de beslissing van de Raad berust op ten onrechte als vaststaand of aannemelijk geoordeelde feiten. Het verzoek tot herziening is dan ook afgewezen.
Trefwoorden:

· Procedure: herziening
Publicatie op www.rvdj.nl/2011/64

---