Nederlands ondernemer start blog over vrijwillige geboortebeperking


What you can do? Stop at two!

AMSTERDAM, 20110927 -- Met die kreet hoopt ondernemer Dolf Kars een wereldwijde discussie over een maximum van twee kinderen per gezin op te starten. Verbaasd over de moeilijke aanpak en weinig concrete uitkomst van milieutoppen ontstond het idee voor het weblog http://www.2saveourfuture.com/ Veel van de problemen waar we momenteel mee te maken hebben worden simpelweg veroorzaakt doordat er te veel mensen op de aarde zijn.

De groei van de wereldbevolking neemt exponentieel toe, momenteel met 200.000 mensen per dag. Natuurlijk is het van belang dat we alle goede richtingen die we zijn ingeslagen voortzetten. Ik denk aan zaken als windmolens, zonnepanelen, elektrische auto's, tegengaan van ontbossing, afvalscheiding en emissie-beperkingen. Vergeleken bij de groei van de wereldbevolking zijn dergelijke maatregelen helaas echter slechts druppels op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Als we niet nu starten met het terugdringen van de wereldbevolking lopen we over enkele decennia tegen nog veel grotere problemen aan zoals mogelijke voedselschaarste, oorlogen en ziektes.

Het idee is niet dat overheden en leiders een maximum van twee kinderen verplicht opleggen, maar dat een wereldwijde discussie wordt gestart over het onderwerp. Dat mensen onderzoek doen naar de beste aanpak en liefst dat politici en wereldleiders het als programma punt opnemen. In China is in enkele steden geëxperimenteerd met een tweekinderbeleid en dit pakt qua verhouding jongen/ meisje goed uit, vergeleken met de scheefgroei die de één-kind-politiek veroorzaakte.

Veel vrienden in mijn omgeving hebben drie of meer kinderen. Ze reageren initieel soms geërgerd op mijn idee maar na verdere uitleg zien ze het belang er vaak wel van in. Het gaat dan ook niet om berisping of een verplichting, maar het gaat om besef. Besef dat ieder volgend kind een flinke belasting voor de aarde en haar gezonde toekomst betekent.

Argumenten die worden aangevoerd als "meer kinderen is gezellig" snap ik goed. Mijn overtuiging is wel dat wanneer veel mensen zich aan het maximum van twee kinderen houden dergelijke ervaringen in de toekomst ook minder voor zullen komen. Veel kinderen als pensioenvoorziening, voor bijvoorbeeld armere landarbeiders, is nu nog gebruik. Ik ben er echter van overtuigd dat mensen slim genoeg zijn om ook hiervoor alternatieven te bedenken.

Economische argumenten beschouw ik als kortzichtig. Wanneer de tweekinderaanpak zonder dwang wordt ingevoerd, gewoon als bewustwordingcampagne zal de bevolking zeer geleidelijk afnemen. Ja, we gaan gezamenlijk door een aantal aantal zure appels heen bijten, maar we mogen dat niet alsmaar vooruitschuiven voor ons nageslacht. Ik stel me voor dat we na ongeveer 150 jaar in Nederland van bijvoorbeeld 1,6 naar 1,3 kinderen gemiddeld per gezin zijn afgenomen. Wanneer de aanpak wereldwijd gelijk wordt gestart zal het verder geen scheefgroei in economische ontwikkeling ten aanzien van andere landen hoeven te betekenen.

Weblog: http://www.twosaveourfuture.com met video, tekst en forum. Te bestellen campagne materiaal: stickers en T-shirts.





Twosaveourfuture.com