Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Voorschoten, augustus 2011

Speciale rondleiding over porselein op Kasteel Duivenvoorde op dinsdag 27 september om 11.00 uur

Kasteel Duivenvoorde heeft een grote en bijzondere collectie Europees en Oosters porselein. Op dinsdag 27 september organiseert het kasteel een Special Europees en Oosters Porselein, waarin de liefhebber van porselein op een "tastbare" wijze kan kennismaken met de keramiek collectie van het kasteel. De kasten gaan bij deze rondleiding letterlijk open. Vanaf 10.30 uur wordt u ontvangen met een kopje koffie. De rondleiding start om 11.00 uur. Op het kasteel zijn artikelen te koop rond dit thema, o.a een kaartenset met afbeeldingen van kunstvoorwerpen die alleen in het kasteel te zien zijn.

FASHIONING NATURE
Op het kasteel is de tentoonstelling Fashioning Nature. Bloem- en diermotieven te zien. Kunstenaars hebben zich altijd laten inspireren door de natuur. Zij legden de natuur 'naar het leven' vast of lieten hun fantasie de vrije loop. Op 27 september ligt de nadruk op porselein, maar overal zijn op Duivenvoorde bloem- en diermotieven aan te treffen: op schilderijen, kostuums, zilver, boeken en prenten, tapijten en plafonds. Ter decoratie, met een symbolische betekenis of als natuurgetrouwe weergave. De tentoonstelling licht de mooiste bloem- en diermotieven uit en neemt de bezoeker mee op een fascinerende zoektocht naar 'de natuur in huis'. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 22 oktober 2011.

Tarieven
Toegangsprijs op 27 september is 10 euro. Er is een maximum van 15 deelnemers, dus schrijf u snel in. Inschrijven bij voorkeur per e-mail op activiteiten@kasteelduivenvoorde.nl, of telefonisch 071-5613752.

Over kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde, gelegen tussen Leiden en Den Haag, dateert uit de 13e eeuw en is altijd via vererving in familiebezit gebleven. Het huidige uiterlijk kreeg het kasteel in het begin van de 17e eeuw. In 1960 besloot de laatste eigenaresse, L.H. barones Schimmelpenninck van der Oye, om het landgoed en kasteel Duivenvoorde onder te brengen in een stichting met als doel het geheel als cultuur- en natuurmonument te behouden. Kasteel Duivenvoorde beschikt over verschillende authentieke interieurs uit de 17e-19e eeuw die voor Nederlandse begrippen uniek zijn.

Rondleidingen door het kasteel vinden plaats onder leiding van een deskundige gids. De rondleidingen worden van dinsdag t/m zaterdag gehouden om 14.00 en 15.30 uur t/m 22 oktober 2011. Groepsrondleidingen op afspraak (inlichtingen via 071- 561 37 52 optie 5). Tijdens het Open Monumentenweekend op 10 en 11 september zal Kasteel Duivenvoorde zonder rondleiding toegankelijk zijn. Voor meer informatie, speciale themarondleidingen (naast Europees en Oosters porselein ook over Familiegeschiedenis en Topstukken uit de bibliotheek) en gezinsrondleidingen zie www.kasteelduivenvoorde.nl.

Noot aan de redactie (